La nivel mondial, calitatea apei este tot mai scăzută din cauza utilizării excesive a îngrășămintelor, iar acest lucru are un impact dezastruos asupra producției agricole. În zonele puternic poluate, această depreciere a apei poate reduce cu o treime creșterea economică, conform unui studiu publicat de Banca Mondială la finalul lunii august a acestui an. Una dintre soluțiile pentru susținerea producției agricole și, implicit, a economiei, este utilizarea sistemelor performante de filtrare și tratare apei.

Conform studiului publicat de Banca Mondială, în fiecare an omenirea pierde alimente ce ar putea hrăni 170 milioane de oameni. Utilizarea intensivă a îngrășămintelor, în special a azotului, a glifosatului și metabolitului, are ca efect ajungerea acestora în sol și ulterior în cursurile de apă, unde se transformă în compuși periculoși pentru orice este viu. În același timp, ca urmare a secetei tot mai frecvente din ultima decadă, salinitatea apei și a solului a crescut, iar producția agricolă este în scădere, ceea ce determină anual diminuarea producției de alimente la nivel mondial.

Una dintre soluțiile pentru susținerea producției agricole și, implicit, a economiei, este utilizarea sistemelor performante de filtrare și tratare a apei. O echipă de experți din Japonia, Germania și Statele Unite a dezvoltat un sistem studiat de 23 de ani, ce poate filtra apa la cel mai înalt standard și apoi o poate activa, redându-i energia naturală la nivel molecular.

”Apa are un impact uriaș asupra organismelor și este indispensabilă pentru creșterea și evoluția a tot ce e viu, fie că vorbim de oameni, animale sau plante. Când folosim apă de calitate, creăm condiții unice pentru creșterea, dezvoltarea și conservarea fructelor, legumelor și cerealelor prin reducerea numărului de radicali liberi, una din cauzele deteriorării celulare a organismelor. Sistemul pe care l-am dezvoltat recirculă apa obișnuită printr-o coloană din oțel inoxidabil umplută cu un amestec de minereuri și componente ceramice cu proprietăți special concepute, care îmbogățesc apa cu hidrogen. Când radicalii liberi reacționează cu ionii de hidrogen obținuți prin tehnologia de conversie patentată de noi, aceștia devin radicali non-liberi inofensivi, ” spune Vatche Keuftedjian, fondatorul sistemului PURSANOVA.

Prin utilizarea apei filtrate astfel, rezultatele obținute de-a lungul timpului în agricultură sunt remarcabile: se elimină glifosatul din apa potabilă, un produs chimic potențial carcinogen, retenția de apă din plante crește (evaporarea este cu 35% mai scăzută decât în cazul apei de la robinet), ajutând la păstrarea prospețimii acestora, și este îmbunătățită calitatea și cantitatea recoltării, în special la culturile de vinete, căpșuni, soia și fasole.

S-a observat, de asemenea, încolțirea mai rapidă, creșterea bioactivității solului, etapa de înflorire este mai îndelungată, plantele absorb mai multă apă și minerale, deși cantitatea de fertilizator necesară este cu 50% mai mică. Totodată, se folosește cu 20-60% mai puțin ierbicid, cu un consum de apă mai scăzut cu 25%. Cu toate acestea, produsele cu care se stropesc frunzele sunt absorbite mai rapid, grație circulației activate la nivelul capilarelor plantei.

Acest sistem este prezent în 45 de țări din lume, având peste 25.000 de utilizatori, din care 4.800 sunt fermieri, contribuind la o agricultură sustenabilă, cu eficientizarea costurilor prin automatizarea completă a proceselor. Începând cu anul acesta, este disponibil și pe piața din România.

”Am căutat peste tot în lume cea mai bună soluție de filtrare și tratare a apei și suntem convinși că acest prim pas în semnarea parteneriatului cu Pursanova va ajuta o țară predominant agricolă precum România să performeze cu niște costuri avantajoase,” spune Matei Ionescu, reprezentant Pursanova România.

Sistemul inovator de conversie a apei nu este utilizat doar în domeniul agricol, ci și în sectorul comercial – hoteluri, restaurante și cafenele – în producția industrială, dar și pentru uz casnic.