Șeful DSU, Raed Arafat a explicat în ce situații se decide carantinarea unei localități. Acesta a explicat că această măsură, atunci când se aplică și-a dovedit eficiența.

„Măsurile locale și zonale întotdeauna am zis că le vom lua. Atunci când este considerată necesară carantinarea, indiferent de implicațiile politice și alte aspecte, și părerile și tot, dacă vine DSP-ul, INSP-ul și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și spun la rând că trebuie carantinată o localitate, noi semnăm ordinul de carantinare. Eu semnez ordinul respectiv ca șef al Departamentului. Nu-l semnez de capul meu, îl semnez în baza propunerilor care vin.

Este clar că măsura carantinării localităților, dacă măsurile se aplică corect, măsura s-a dovedit a fi eficientă. În 14, în 21 de zile, în 30 de zile, totuși este eficientă. Și a demonstrat că majoritatea localităților după 14 zile au început să scadă serios ca și număr de cazuri în localitățile respective”, a declarat Raed Arafat într-o intervenție la TVR.

Carantinarea națională: O soluție pe care nimeni nu vrea să o aplice

În ceea ce privește o măsură națională de carantinare, Arafat a precizat că nimeni nu dorește să o aplice, dar pe zone restrânse are un efect pozitiv dacă sunt respectate măsurile pe perioada respectivă.

„Deci este o soluție pe care nimeni nu vrea să o aplice pe plan național, dar pe zone, pe localități, pe zone restrânse, se pare că produce un efect pozitiv în sensul că limitează răspândirea și începe scăderea, cu condiția ca măsurile în timpul carantinării să fie respectate”, a mai explicat secretarul de stat.

Raed Arafat susține că incidenţa în municipiul Bucureşti este în uşoară scădere și deocamdată situația este departe de a necesita o astfel de măsură.

„La acest moment cred că suntem departe încă de o asemenea măsură și nu vreau să speculez pe ea și, după cum am zis, nu numai 6 la mie este singurul factor de carantinare. Există mult mai multe aspecte la care ne uităm în astfel de decizii”, a declarat șeful DSU.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca