Obligatoriu pentru toți șoferii din România! N-ai voie să circuli pe drumurile publice, fără așa ceva

Obligatoriu pentru toți șoferii din România! Legea actuală impune ca toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România să fie echipate cu mai multe dotări, precum echipamente și accesorii de siguranță esențiale. În cazul în care un autovehicul nu are aceste dotări sau sunt neconforme, șoferul riscă să primească o amendă semnificativă. Toate mașinile aflate în circulație trebuie să fie echipate cu mai multe dotări obligatorii:

 • o trusă medicală;
 • un stingător de incendiu;
 • două triunghiuri reflectorizante.

Pentru mașinile care depășesc 3,5 tone, sunt obligatorii o vestă reflectorizantă și un set de lanțuri antiderapante.

„Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internaţională acordată de oricare dintre autorităţile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958”, precizează Registrul Auto Român (RAR).

Un triunghi de presemnalizare omologat internațional poate fi recunoscut prin marca de omologare, reprezentată de litera E și codul țării care a acordat omologarea, simbolul fiind încadrat într-un cerc. Atât trusa sanitară, cât și stingătorul auto trebuie să fie omologate. Șoferii trebuie să fie atenți la data de expirare a acestor echipamente deoarece trusa medicală și stingătorul au un termen de valabilitate limitat.

Registrul Auto Român - RAR
SURSA FOTO: Facebook, Registrul Auto Român Oficial

Ce trebuie să conțină trusa medicală auto?

Conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 987/2007, trusa medicală auto trebuie să conțină următoarele:

 • dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valvă unidirecțională sau filtru;
 • rolă de leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
 • foarfecă cu vârfuri boante și lamă tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
 • patru bucăți de pansament rapid (plasture) de cel puțin 6 cm x 10 cm;
 • cinci pachete a câte 25 de bucăți de comprese de tifon sterile (10 cm x 8 cm);
 • fașă de tifon, minim două bucăți pentru fiecare dintre dimensiunile: 5 cm x 4 m și 10 cm x 4 m;
 • două bucăți de bandaj triunghiular nedeformabil cu două laturi de minim 80 cm;
 • patru bucăți de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
 • fașă elastică de 5 cm x 4 m;
 • două perechi de mănuși de unică folosință;
 • șase ace de siguranță de cel puțin 4 cm;
 • o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m.

„Trusele sanitare auto sunt reglementate de Ordinul Ministerului Sănătății nr.623/1999. Conform art.2 din O.M.S. nr.623/1999. Punerea pe piaţă a trusei sanitare auto se autorizează pentru fiecare furnizor în parte. În România, stingătoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Conform art.50 din Legea nr. 307/2006, punerea pe piaţă a acestui tip de produs se face pe baza evaluării conformităţii faţă de reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologei de certificare a conformităţii aprobată prin Ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor.”, precizează Registrul Auto Român (RAR).

În privința vestelor reflectorizante, nu există reglementări naționale și nici reglementări internaționale privind condițiile tehnice.

Șoferii trebuie să fie atenți să achiziționeze un produs adecvat. Pentru a fi siguri că achiziționează o trusă medicală omologată, ea trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • ambalajul trebuie să asigure o etanșeitate corespunzătoare și să fie dotat cu un sistem de închidere ferm;
 • eticheta trebuie să conțină denumirea produsului, numele și adresa producătorului;
 • dispozitivele medicale trebuie să îndeplinească cerințele stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Ce amenzi riscă șoferii?

Termenul de valabilitate al anumitor produse din trusa medicală trebuie specificat fie pe ambalaj, fie în prospectul inclus, fie pe recipientul respectivului medicament. Dacă sunteți opriți de poliție și se constată că nu aveți trusă sanitară, stingător sau cele două triunghiuri reflectorizante, puteți primi o amendă de 4/5 puncte.

Aceeași sancțiune se aplică și în cazul în care aceste echipamente auto obligatorii sunt expirate sau nu sunt omologate. Aceasta înseamnă că riscați să primiți o amendă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.