E nevoie de omologare RAR dacă pui aer condiționat pe o mașină?

Omologare RAR. În conformitate cu legislația actuală, proprietarul unui vehicul auto este obligat să obțină certificare de la Registrul Auto Român (RAR) în cazul în care se fac modificări la structura mașinii sale, sistemele de securitate sau propulsorul. Totuși, este necesară omologarea RAR și în cazul instalării unui sistem de aer condiționat pe mașină?

Orice modificare structurală sau tehnică adusă vehiculului trebuie să fie omologată. Dacă se adaugă sau se elimină anumite sisteme de siguranță, este necesară o vizită la RAR pentru omologare.

În mod obișnuit, mașinile ajung la RAR pentru înmatriculare în România, mai ales cele de mâna a doua aduse din străinătate. Acestea trebuie să obțină Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), dovada efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP) și Certificatul de Autenticitate.

În ce situații e nevoie de omologare RAR?

Totuși, este necesară o nouă omologare RAR în următoarele situații:

  • modificări tehnice (cum ar fi schimbarea motorului, a sistemului de frânare, a sistemului de iluminare, a sistemului de direcție, etc.);
  • modificări structurale (cum ar fi adăugarea sau eliminarea de scaune, uși sau modificări ale caroseriei);
  • modificări vizuale (cum ar fi schimbarea culorii vehiculului).

În cazul în care un vehicul este depistat în trafic cu ITP expirat, proprietarul va trebui să se prezinte la RAR pentru a efectua din nou Inspecția Tehnică. În situația în care un vechi sistem de aer condiționat este înlocuit cu unul similar, nu va fi necesară omologarea RAR.

Totuși, dacă mașina nu a fost inițial dotată cu un sistem de climatizare, vor fi necesare adaptări considerabile. Aceeași regulă se aplică și atunci când se instalează un sistem de climatizare diferit față de cel existent.

aer conditionat masina
Reguli pentru mașinile cu aer condiționat / SURSA FOTO: Dreamstime

„Dacă sistemul de aer condiționat nu va aduce modificări de structură, tehnice sau de siguranță mașinii, atunci poate fi montat fără probleme. Dar, în general acesta e un sistem destul de complex. Trebuie conectat la instalația electrică a mașinii, la motor, deci vor fi necesare o serie de adaptări.

Cel mai bine ar fi ca înainte de a achiziționa sau monta acest sistem, proprietarul mașinii să solicite un punct de vedere de la RAR”, a explicat purtătorul de cuvânt al RAR, Roxana Dima, pentru ProMotor.

Prin urmare, înainte de a instala sistemul de climatizare, proprietarul mașinii poate trimite RAR următoarele informații:

  • modificările planificate;
  • datele și specificațiile tehnice ale vehiculului;
  • datele și specificațiile tehnice ale sistemului de climatizare.

Un specialist de la RAR va evalua aceste detalii și va informa proprietarul dacă va fi necesară reomologarea mașinii sau nu.

„Foarte important, toate aceste modificări trebuie făcute într-un service autorizat RAR. Altfel, se va considera că montajul este unul neomologat, deci mașina nu va avea drept legal de a circula”, a adăugat reprezentantul RAR.

Cererea poate fi expediată prin email la adresa office@rarom.ro sau poate fi transmisă printr-un mesaj în secțiunea de CONTACT/Întrebări și sugestii direct pe site-ul oficial al Registrului Auto Român (RAR).

Acte necesare pentru reomologarea unei mașini

În cazul în care va fi necesară reomologarea, proprietarul mașinii va trebui să se prezinte la RAR cu următoarele documente:

  • cartea de identitate a proprietarului;
  • cererea de reomologare RAR;
  • cartea de identitate a vehiculului;
  • documentele care atestă modificările efectuate (adeverință, certificat de conformitate etc.).

După verificarea acestor documente, inspectorii Registrului Auto vor efectua o inspecție tehnică a mașinii. În cazul în care vehiculul respectă toate standardele de siguranță și de protecție a mediului, acesta va primi dreptul de circulație. Modificările aduse vehiculului vor fi înregistrate în Cartea de Identitate a mașinii (CIV).