După o săptămână a recordurilor când vine vorba despre numărul de noi cazuri de COVID-19 înregistrate, ziua de luni, 5 octombrie, vine cu un bilanţ ridicat pentru începutul săptămânii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 1.591 de noi cazuri depistate pozitiv cu noul coronvirus în ultimele 24 de ore, din numai 6.537 de teste efectuate (4.454 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.083 la cerere). Asta înseamnă o rată de infectare uriaşă, de 24,33%.

A fost însă înregistrat şi un record nedorit. Bucureştiul a raportat 562 de noi cazuri de infectare, adică mai mult de o treime din numărul total. Este cel mai mare număr de noi cazuri depistate în Capitală de la debutul pandemiei în România.

Această cifră este cauzată de faptul că Bucureşti este cel mai mare oraș din țară, cu o mare densitate a populației, afirmă Cătălin Apostolescu, medic de boli infecţioase la spitalul Matei Balș. El spune că soluția pentru limitarea răspândirii este ca oamenii să conștientizeze riscurile și să respecte măsurile de protecţie, transmite Digi24.

După Bucureşti, cele mai multe cazuri noi au fost raportate, luni, în judeţele Iaşi (116 cazuri), Cluj (83 cazuri), Neamţ (69 cazuri) şi Galaţi (65 cazuri).

Autorităţile analizează impunerea unor noi restricţii

Din cauza numărului mare de infectări din ultimele zile, în România sunt pregătite noi măsuri pentru a se stopa valul de răspândire a infectării cu noul coronavirus. Astfel, potrivit informațiilor oferite de Antena 1, luni este de așteptat că numărul școlilor care trec în scenariul roșu să crească, iar până la jumătatea lunii se va pune problema prelungirii stării de alertă.

În unele zone ar putea fi introdusă carantina sau izolarea, iar în cadrul ședinței de azi se vor discuta și restricțiile de călătorie pentru cei care vin din vestul Europei, precum și pentru românii care se întorc în țară din zonele foarte afectate de pandemie. De asemenea, unele restaurante ar putea fi închise complet.

Luni, când va avea loc o nouă ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), se vor pune în discuție restricții de călătorie atât pentru cetățenii din Europa Occidentală care vin în România, cât și pentru românii care se vor întoarce din țări în care a crescut considerabil numărul de infectări.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea