Probleme imense din cauza pandemiei de coronavirus. Situația este dramatică în mai multe județe din România unde au revenit restricțiile. Sunt noi restricții în plină stare de alertă.

România se închide bucată cu bucată

În judeţul Hunedoara și în Arad sunt mari probleme. Autorităţile locale impun, din nou, restricţii în zona HoReCa, după o creştere a numărului de cazuri de coronavirus. Astfel, vor fi închise spaţiile interioare ale barurilor şi restaurantelor din 11 localităţi din mediul rural, unde incidenţa cazurilor de COVID-19, în ultimele 14 zile, a trecut pragul de 1,5 la mia de locuitori.

Măsură a fost ridicată însă imediat pentru orașul Petroșani după o discuție între primarul Tiberiu Iacob Ridzi și prefect.

Decizii similare au fost luate într-un oraş şi şase comune din judeţul Arad, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma.

„Având în vedere incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile din localităţile judeţului Arad, unde a fost depăşit pragul de 1,5 la o mie de locuitori, se dispune suspendarea activităţii cu publicul pe o durată de şapte zile, începând cu data de 30.09.2020 şi până la 6.10.2020, orele 24:00, a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercialziare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, din următoarele localităţi: Lipova, Almaş, Cărand, Livada, Seleuş, Vinga şi Zimandu Nou”, a spus Cozma.

Probleme mari sunt și în Moldova. Autoritățile locale din județele Bacău și Iași impun din nou restricții în zona Horeca, după încheierea alegerilor locale. În județul Bacău s-au luat măsuri similare în mai multe localități, precum și în județul Iași. Restricțiile vin în contextul în care în mai multe localități din județe s-a depășit rata de infectare de 1.5/1000 de locuitori în ultimele două săptămâni. Măsurile s-au luat la nivel central și vizează întreaga țară.

Alte evenimente se pot desfășura cu program limitat.

„Prin Hotărârea nr. 33 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău s-au stabilit restricții în 6 unități administrativ teritoriale unde incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 în ultimele 14 zile (14.09.2020 – 27.09.2020) este mai mare decât 1,5/1000 de locuitori.

Pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale (UAT) Municipiul Bacău; Comuna Itești; comuna Letea Veche; comuna Parincea; comuna Săucești și comuna Ungureni, se restricționează activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc; organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber și activitatea cinematografelor.

Programul de lucru al operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, precum și de desfășurare a evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber, pe teritoriul celor 6 U.A.T. uri, nu poate începe înainte de orele 06:00 și nu se poate prelungi după orele 24:00.

Restricițiile au intrat în vigoare și în județul Iași, în comunele Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti, unde s-a dispus şi suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. Intrarea în restaurante, cafenele şi sălile cu jocuri de noroc ar putea fi interzisă în municipiul Iaşi începând cu 5 octombrie, dacă rata infecţiilor cu noul coronavirus nu scade sub 1,5 la mia de locuitori.

„Atragem atenţia că dacă va fi depăşit acest prag, începând cu data de 5 octombrie, conform prevederilor legale, va fi necesară dispunerea unor măsuri şi în ceea ce priveşte această localitate, respectiv: suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc; interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale”, au anunțat autoritățile.