Pandemia de coronavirus a făcut ravagii în România. Aproape în fiecare zi, sunt descoperite peste o mie de persoane infectate. Numărul acestora va crește de săptămâna viitoare. Noul an școlar începe, iar autoritățile se așteaptă la o explozie de cazuri noi, în plină stare de alertă.

Stare de alertă!

În acest sens, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță noi reguli. Vor fi trei tipuri de adeverinţe necesare în funcţie de prezenţa sau nu a unei patologii, la începerea anului şcolar. „În acest moment, trebuie doar recomandarea pentru cei cu comorbidităţi, cu boli cronice, pentru copiii care au acasă aparţinători şi vor să facă învăţământ online, pentru profesori care au comorbidităţi şi vor să predea online”, spune Tătaru.

Dar asta nu e tot. „Vor fi trei tipuri de adeverinţe necesare în funcţie de prezenţa sau nu a unei patologii. Avem acele recomandări care vin de la medicii curanţi sau medicii de familie pentru copiii care au patologie cronică. Acele recomandări sunt pentru cei care vor opta să facă învăţământul online.

Mai este o recomandare pe care o primesc acei copii care au acasă părinţi aparţinători cu comorbidităţi şi la fel vor să facă învăţământul online acasă. Există o altă recomandare pe care o dă un medic curant pentru profesori. Profesorii cu comorbidităţi pot la fel opta să predea online”, a afirmat Nelu Tătaru.

Acesta a adăugat că avizul pentru intrarea în colectivitate va fi da la începutul fiecărui ciclu şi ar trebuie să existe la dosar. În cazul în care el nu există, a fost prelungită perioada pentru depunere şi în următoarea săptămână, nu doar în primele trei zile de la începerea şcolii, pentru a nu se produce cozi şi blocaje la medicii de familie.

„Există un aviz de intrare în colectivitate. Acel aviz de intrare în colectivitate se dă la începutul fiecărui ciclu şi ar trebui să existe la dosar, dacă acel dosar este depus. Dacă nu există, atunci am lărgit acea perioadă să nu fie în primele trei zile, să fie şi în următoarea săptămână ca să nu se producă o aglomeraţie la medicul de familie.

Mai există un aviz epidemiologic, dar se dă doar în cazul în care în perioada următoare un copil va lipsi mai mult de trei zile de la şcoală pe motive medicale. Deci în acest moment trebuie doar recomandarea pentru cei cu comorbidităţi, cu boli cronice, pentru copiii care au acasă aparţinători şi vor să facă învăţământ online, pentru profesori care au comorbidităţi şi vor să predea online”, a conchis Tătaru.

Sursa foto INQUAM / Sabin Cirstoveanu