Virusul ucigaș, coronavirus, continuă să facă ravagii în România. Numărul persoanelor infectate este din ce în ce mai mare, iar autoritățile par să fi scăpat situația de sub control.

Alertă la granița României

Este alertă la granița țării noastre după ce un autocar plin cu români, care veneau dintr-o zonă cu risc din Italia, ar fi trecut fără probleme prin Vama Borş. Totul s-a întâmplat în această dimineață, în jurul orei 10,30.

Sunt 46 de români care ar fi declarat că veneau din Rimini, una dintre cele 14 regiuni din Italia intrate în carantină. Autorităţile susţin însă că autocarul venea dintr-o zonă „galbenă” din Italia care nu se află în carantină. În cauză a fost deschisă o anchetă, conform adevarul.ro.

Autocarul ar fi intrat în România în jurul orei 10.30, călătorii susţinând în faţa ziariştilor aflaţi la graniţă că vin din Rimini, zonă aflată în carantină.

Totuși, autorităţile de frontieră şi responsabilii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu au direcţionat călătorii către o zonă de carantină. După ce despre acest caz au aflat şi autorităţile de la Bucureşti, autocarul a fost dat în urmărire şi oprit pe raza municipiului Oradea. „Au fost reverificate chestionarele pentru toate cele 46 de persoane. Toti călătorii din autocar provin din zona galbenă, deci vor intra in autoizolare la domiciliu”, au explicat ulterior autorităţile.

Persoanele care nu respectă normele de carantină sau izolare la domiciliu din cauza coronavirusului riscă sancţiuni penale. Este vorba de savârşirea infracţiunii de „zădărnicire a combaterii bolilor”. Articolul 352 din Codul Penal prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă care poate ajunge şi 20.000 de lei.