Președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că ar trebui să se ia măsuri de limitare a activității în marile centre comerciale.

Rafila a enumerat mai multe posibile măsuri care ar trebui adoptate pentru a limita răspândirea coronavirusului în România.

”Trebuie să luăm o decizie”

”Sigur nu poți interzice accesul la cumpărături. Aici cred că se pot lua măsuri de limitare a activității, eficiente și pentru sănătatea publică”, a afirmat Alexandru Rafila.

De asemenea, el spune că oamenii trebuie să renunțe la deplasări pe termen lung.

”Eu cred că trebuie să luăm o decizie despre cum ne comportăm acasă, la locul de muncă, măsuri igienice. E foarte ușor de spus, e foarte greu de aplicat. Involuntar, în decurs de un minut ne atingem fața. Mâinile trebuie să fie curate și dezinfectate, săpun și dezinfectanți pe bază de alcool pe suprafețe”, a adăugat medicul, conform romaniatv.net.

Până la acest moment, în România au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus – în București și în 8 județe, fiind vorba despre persoane venite din Italia sau care au intrat în contact cu aceștia.

Cinci dintre pacienți s-au vindecat și sunt în continuare spitalizați 10 oameni.

Se propune starea de urgență

Sunt în carantină 27 de persoane, iar alți 11.198 sunt izolate acasă. De la ora 12.00 s-au suspendat toate cursele aeriene către și dinspre Italia, conform sursei citate.

De asemenea, cetățenii români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.

În context, trebuie menționat că fostul președinte, Traian Băsescu, a propus instaurarea stării de urgență.

”Eu aș declara și stare de urgență, dar aici e și treaba președintelui. Poate fi interpretat. Eu zic că nu e exagerat. Această epidemie s-a dovedit a fi mult mai rea decât o epidemie de gripă. La gripă din câte știu procentul de moarte este 0,3 la mie, iar până acum la acest virus procentul este de 3 la mie”, a declarat Traian Băsescu la România TV.