Precizarea intervine în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat luni că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie ''o urgenţă globală de sănătate publică'' întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia în ultima vreme.

"În momentul de faţă, nu reprezintă niciun pericol pentru România. Singura problemă poate să fie legată de cei care călătoresc în zonele afectate din America Centrală şi America de Sud, în măsura în care infecţia poate să apară transmisă de ţânţar şi problema este legată de femeile care sunt însărcinate pentru că există o mare probabilitate a asocierii infecţiei cu apariţia unor malformaţii congenitale. În cazul celor care călătoresc nu trebuie luate măsuri speciale doar că trebuie să ţină cont că marea majoritate a cazurilor infectate nu ştiu că sunt bolnave", a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, aproape 80% dintre cazuri se manifestă asimptomatic, iar restul de 20% cu boală febrilă, dureri articulare, conjunctivite.

"Bineînţeles că trebuie să se prezinte la medicul de familie, la cel infecţionist, dacă există o corelaţie între călătorie şi apariţia acestei infecţii. Infecţia poată să apară într-un interval de maximum două-trei săptămâni de la călătorie, atunci sigur că se poate diagnostica şi măsurile de prevenţie sunt legate de o anumită categorie la risc care sunt femeile însărcinate", a spus Rafila. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: