Slovenia a decis duminică, 28 martie, o nouă „închidere” parţială, inclusiv înăsprirea măsurilor la graniţe, având în vedere şi „situaţia alarmantă” din ţările vecine, relatează agenţia AFP.

În luna februarie, Slovenia relaxase restricţiile impuse împotriva COVID-19.

„Suntem într-o cursă contra cronometru!”

Magazinele considerate neesenţiale, instituţiile culturale şi religioase vor fi închise între 1 şi 12 aprilie, adunările vor fi interzise, iar deplasarea limitată la regiunea de reşedinţă.

Totodată, firmele sunt îndemnate să adopte telemunca, în măsura posibilităţilor, iar elevii vor rămâne acasă şi vor urma şcoala online.

Premierul conservator Janez Jansa a explicat: „Suntem într-o cursă contra cronometru!” El a mai precizat că se speră la „un impact pozitiv al lockdownului după 12 aprilie”.

De luni, locuitorii din Slovenia nu vor mai putea ieşi din ţară decât cu un certificat de vaccinare sau de imunitate post-infectare.

Vaccinarea ar putea aduce o relaxare a situaţiei abia în luna iulie

„Ne aşteptăm la un nivel suficient de vaccinare pentru îngrădirea epidemiei abia în iulie”, a mai spus Jansa.

Premierul a mai adăugat că deocamdată trebuie „luate toate măsurile necesare pentru a ţine sub control propagarea variantei britanice”.

Cifrele Sloveniei în pandemie

Până în prezent, circa 200.000 de sloveni au fost vaccinaţi cu cel puţin prima doză de vaccin anticoronavirus, adică 10% din cei 2 milioane de locuitori ai micii ţări balcanice, scrie Agerpres.

Slovenia este în schimb una din ţările cele mai afectate de pandemie din Uniunea Europeană, raportat la populaţie, cu 193 de decese la 100.000 de locuitori.

Numărul raportat de contaminări zilnice a crescut în ultimele săptămâni de la 750 în februarie la 950 în prezent, în contextul în care şi situaţia din ţările din jur, din Balcani şi Europa Centrală, s-a înrăutăţit semnificativ.

Sursa foto: Google Maps