Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, în cadrul întrevederilor, ministrul Afacerilor Externe a salutat perspectiva preluării de către Slovenia, începând cu 1 iulie, a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, fiind agreată o cooperare cât mai strânsă în acest context.

Totodată, vizita a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale. Ministrul de Externe a subliniat stadiul “foarte bun” al relaţiei bilaterale, din postura de state membre UE şi NATO, cu interese şi abordări comune.

În același timp, au fost evidenţiate oportunităţile de diversificare a cooperării bilaterale, la nivel sectorial, dar mai ales pe palier economic, pentru promovarea tendinţei ascendente a relaţiilor comerciale, inclusiv intensificarea legăturilor comerciale şi de investiţii, precizează sursa citată.

De menționat este faptul că, în urma discuțiilor purtate, cei doi miniştri de Externe au convenit organizarea unui forum de afaceri care să stimuleze cooperarea economică bilaterală.

Bogdan Aurescu, despre solidaritate și unitate în UE

În ceea ce priveşte agenda europeană, şeful diplomaţiei române a evidenţiat semnificaţia deosebită a unora dintre dosarele pe care Preşedinţia slovenă a Consiliului UE le va gestiona, respectiv coordonarea în formularea răspunsului la pandemia de COVID-19, organizarea Conferinţei privind viitorul Europei, care va fi lansată la 9 mai, la Strasbourg, continuarea eforturilor privind redresarea economică, continuarea procesului de extindere a UE, Vecinătatea Estică şi relaţia transatlantică.

Ministrul a mai ținut să sublinieze și  importanţa unităţii şi solidarităţii statelor membre UE în contextul pandemiei de COVID-19 pentru a face faţă provocărilor în plan sanitar, economic şi social. Totodată, el a mai menționat și importanţa asigurării în continuare a libertăţii de circulaţie în cadrul UE, în special prin implementarea culoarelor verzi pentru facilitarea transportului de mărfuri şi a mobilităţii cetăţenilor.

Bogdan Aurescu a mai amintit și de oportunităţile pe care dezbaterile din cadrul viitoarei Conferinţe privind viitorul Europei, dosar central al Preşedinţiei slovene, le oferă pentru discutarea “lecţiilor învăţate” din criza determinată de pandemie şi pentru identificarea de soluţii de avansare a politicilor europene în sprijinul consolidării rezilienţei strategice a UE şi a statelor membre, în paralel cu dezbaterile privind priorităţile Agendei Strategice pentru următorii ani. În ceea ce priveşte consolidarea rezilienţei, el a menţionat crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti, de natură să sprijine acest obiectiv, în special având în vedere intenţia Sloveniei de a organiza un Summit dedicat rezilienţei pe durata Preşedinţiei Consiliului UE. În acest sens, a fost convenită o cooperare crescută în domeniu.

În ceea ce privește legătura dintre Slovacia și România, ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit părţii slovene pentru susţinerea continuă pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi la OECD.

Totodată, potrivit  MAE, în cadrul discuţiilor cu oficialii sloveni a reieşit viziunea celor două state în favoarea unei relaţii transatlantice puternice, solide, pe baza comunităţii de valori şi de securitate pe cele două maluri ale Atlanticului. În același timp, au fost discutate relaţiile UE cu Rusia, Belarus, China şi Turcia, mai precizează MAE.