România trece prin clipe teribile. Ne aflăm în plin val trei al pandemiei de coronavirus, iar restricţiile sunt din ce în ce mai dure. În acest context, premierul Florin Cîţu vine cu o veste extrem de bună.

Când vom scăpa de masca obligatorie?

Premierul Florin Cîţu a spus data exactă când am putea scăpa de purtatul măştii. Mai mult, şeful de la Palatul Victoria face apel la respectarea noilor măsuri de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 şi afirmă că dacă mergem cât mai mulţi să ne vaccinăm, în toamnă putem renunţa la purtatul măştii.

“2 milioane de oameni vaccinaţi anti-COVID, adică 10% din populaţie, până la sfârşitul lunii martie, în România. În acest week-end vom ajunge la primul milion de români vaccinaţi cu prima doză. Sunt veştile bune care trebuie să ne facă să respectăm în continuare măsurile de protecţie.

Dacă mergem cât mai mulţi să ne vaccinăm, în toamnă putem renunţa la purtatul măştii. Hai să respectăm noile măsuri, ca să stopăm creşterea numărului de infectări şi să îmbunătăţim situaţia din spitale. Depinde doar de noi să revenim la normalitate!”, a scris Florin Cîţu, sâmbătă, pe o reţea de socializare.

Noile măsuri de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 sunt aplicabile începând de duminică, în funcţie de rata de incidenţă a fiecărei localităţi în parte.

Bucureşti şi 11 judeţe, în scenariul roşu; alte 25 de judeţe, în scenariul galben

În altă ordine de idei, Capitala a depășit duminică incidența de 7 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Bucureştiul este în scenariul roșu, alături de 11 județe.

București are în prezent o incidență mai mică de 7,5 la mie, așa că momentan se aplică restricțiile de circulație până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, zile în care magazinele se vor închide la ora 18:00.

Potrivit graficului privind incidența cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile în România, cea mai critică situație este în Ilfov – 8,49. În scenariul roșu mai sunt județele Alba, Arad, Brașov, Cluj, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Sibiu, Timiș.

25 de județe sunt în scenariul galben. Doar cinci au mai rămas cu o incidență a infectărilor în ultimele 14 zile mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori – Buzău, Harghita, Suceava, Vaslui și Vrancea.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea