Probleme cu repetiţie în plină campanie de vaccinare. După ce, pe 9 februarie, un bărbat a fost vaccinat din greşeală la Târgu Jiu cu o a doua doză de la Moderna, având în vedere că prima doză cu care fusese imunizat era de la Pfizer, acum situaţia s-a repetat şi la Bucureşti.

În urma noului caz, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a trimis inspectorii DSP Bucureşti la centrul de vaccinare de la Romexpo, pentru a face o anchetă.

Totodată, Valeriu Gheorghiţă l-a sunat pe bărbatul implicat în acest incident şi i-a dat asigurări că nu vor exista probleme din punct de vedere medical. În plus, CNCAV a anunţat ulterior că tânărulului îi va fi eliberată adeverința de vaccinare unde va fi menționat tipul vaccinului administrat la rapel, pentru că iniţial medicii spuneau că acest lucru nu este posibil.

Încurcătură la centrul de vaccinare nr. 5 de la Romexpo

Cazul a fost relatat pe Facebook chiar de către cel care a trecut prin acest moment neplăcut, jurnalistul Alin-Alexandru Ionescu. El povesteşte că totul a avut loc la centrul de vaccinare numărul 5 de la Romexpo, greşeala aparţinând persoanei de la recepţie care l-a trimis către un cabinet de vaccinare unde se administrau vaccinuri Moderna, deşi prima doză care i se administrase fusese Pfizer şi avea cu el inclusiv adeverinţa care dovedea acest lucru.

“Moderna vs Pfizer, test comparativ

Astăzi am devenit un cobai mai aparte, pentru că am primit un rapel de la Moderna după ce pe 24 februarie fusesem vaccinat cu Pfizer. S-a greșit, apoi iar s-a greșit!

Am ajuns în centrul de vaccinare numărul 5 de la Romexpo, am completat documentul de la recepție, am fost trimis la cabinetul numărul 21. Prima greșeală! Cel care m-a repartizat, m-a trimis la un cabinet unde se făceau doar vaccinuri Moderna, deși pe listă, în dreptul numelui meu, scria Pfizer.

La cabinetul numărul 21 m-au preluat două doamne asistente, le-am arătat că am și adeverința de la vaccinarea din 24 februarie la mine, m-au lăudat că o am în condițiile în care majoritatea pacienților nu o mai aduc la rapel, însă nimeni nu a mai verificat că pe ea scrie Pfizer. Una dintre doamne m-a căutat în sistem, cealaltă mi-a făcut doza de vaccin, pentru ca apoi să realizeze că aplicația dă eroare și că nu poate fi confirmată vaccinarea. Motivul? Rapelul nu corespunde cu tipul de vaccin făcut la prima doză. Mi-am dat imediat seama despre ce sa întâmplat, însă în acel moment deja presam cu un tampon de vată pe locul vaccinării”, a scris Alin-Alexandru Ionescu pe pagina sa de socializare.

Persoana nu mai poate primi adeverinţă de vaccinare şi nu mai este înregistrată în sistem doza de rapel

Jurnalistul continuă şi se arată revoltat de atitudinea celor responsabili de la centrul de vaccinare, care i-au spus clar că, în situaţia aceasta, nu i se mai poate elibera o adeverinţă de vaccinare: “Nu am primit niciun document, nu am fost bifat nicăieri în sistem.”

“Doamnele asistente s-au panicat, au chemat un medic. Eu mă gândeam deja că am o revistă de predat și tururi de făcut în weekend și că nu mi-ar prinde bine niște spitalizare chiar acum. A venit domnul doctor, mi-a spus că nu se va întâmpla nimic, că nu sunt primul care a trecut prin asta (!!!), dar că din păcate nu îmi poate fi eliberată o adeverință de vaccinare. Unless… dacă sunt de acord să treacă îmi sistem că mi s-a făcut tot Pfizer și astfel poate închide cazul, iar eu mă pot bucura de beneficiile complete ale unei persoane vaccinate. POFTIM?!

Mi-am ieșit din fire. Am cerut să vorbesc cu șeful centrului de vaccinare. S-a prezentat o doamnă doctor care, auzind că sunt diabetic, m-a întrebat dacă, ca să o citez, „sunt pe insulină” și că n-ar trebui să fie nicio problemă că mi s-au făcut două doze din două vaccinuri diferite. Oamenii încercau să mă îmbuneze legat de problema că îmi pot elibera o adeverință de vaccinare, de parcă de-aia venim să ne vaccinăm, ca să plecăm la vară în Grecia.

Long story short, poza asta este singura dovadă că astăzi am fost la vaccin. Nu am primit niciun document, nu am fost bifat nicăieri în sistem. Însă nici nu pot repeta vaccinul anti Covid decât când se va face un nou val de imunizări pentru cei vaccinați. Când va fi, dacă va mai fi.

Am fost șocat să văd cu câta lejeritate și superficialitate a fost gestionată această situație. O mustrare la domul de la recepție, una la doamnele asistente și gata. De parcă nu este suficient că suntem oricum într-un mare întuneric cu aceste vaccinuri și am acceptat de bunăvoie să ne vaccinăm cu niște seruri experimentale, ale căror efecte adverse poate vor apărea peste ani și ani. Și nu sunt singurul care a pățit asta, dar se pare că nimeni n-a învățat nimic.

Deocamdată mă simt bine. Chiar sunt în măsură să fac comparații între cele două: locul injecției doare mai puțin la Moderna decât la Pfizer”, a povestit Alin-Alexandru Ionescu despre experienţa sa de miercuri.

Ce spuneau autorităţile după primul caz de acest fel, care a avut loc la Târgu Jiu?

CNCAV a precizat în urma incidentului petrecut în centrul de vaccinare din Târgu Jiu, unde un pacient a fost vaccinat la prima doză cu Pfizer și la rapel cu Moderna, că nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză.

“În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză”, declarau reprezentanţii CNCAV.

Atât vaccinul Pfizer, cât şi cel Moderna sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin