Israelul a reușit să devină lider mondial la vaccinarea populației după ce a încheiat o înțelegere cu Pfizer să primească suficiente doze pentru toată lumea, asta în schimbul datelor cu privire la rezultatele campaniei de vaccinare.

Cifre impresionante pentru Israel privind imunizarea

Astfel, peste 55% dintre israelienii peste 16 ani au fost complet vaccinați împotriva Covid-19 în cele 12 săptămâni de când prima doză a fost administrată premierului Benjamin Netanyahu în direct la televiziunea națională. Israel are cea mai bună rată de imunizare din lume, de aproximativ patru ori mai mare decât SUA, scrie Wall-Street Journal în ediția de sâmbătă, citat de hotnews.ro.

Pentru a afla cum a ajuns statul evreu la asemenea performanțe, publicația a stat de vorbă cu Nachman Ash, coordonatorul național al operațiunii de vaccinare anti-Covid-19. Dr. Ash, în vârstă de 60 de ani, și-a început cariera în 1987 ca medic în Forțele de Apărare din Israel. Înainte de a se pensiona, el a ajuns la gradul de general de brigadă și la funcția de chirurg general al IDF. Așezat în biroul său spartan din Lod, la sud de Aeroportul Internațional Ben Gurion, mi-a spus că lupta cu COVID-19 este un „război 24/7”.

Situație win-win pentru Pfizer și Israel

Oficialii israelieni au purtat „discuții directe” cu Pfizer, în cadrul cărora au oferit companiei un ”quid-pro-quo” științific: Israelul a primit dozele devreme și în cantitățile necesare, iar în schimb, Pfizer a primit acces la rezultatele vaccinărilor, înregistrate de o țară cunoscută ca având un sistem medical de prim rang și cu foarte bună reputație privind integritatea datelor statistice și științifice. Dr. Ash spune că a fost o situație ”win-win” și crede că și Pfizer ar fi de acord cu această afirmație.

„Analiza datelor din viața reală arată că rezultatele sunt la fel de bune ca și cele din cercetările pe care le-a făcut Pfizer.” Vaccinarea pe scară largă a redus ratele infecțiilor și a îmbunătățit moralul într-o țară care a suportat trei blocaje riguroase în ultimul an. Ultimul, foarte contestat de israelieni, a durat din 8 ianuarie până la 7 februarie 2021.

Dr. Ash mai vorbește de metodele și numărul de vaccinări din Israel: „Am vaccinat mai întâi pe cei cu risc. Israelul a început în decembrie oferind vaccinuri tuturor celor peste 60 de ani – limita de vârstă în majoritatea statelor este de 65 de ani -, precum și oricui are comorbidități. Când numărul celor peste 60 de ani care au fost vaccinați a fost complet, am trecut la cei peste 50 de ani”.

Apoi, Israelul a extins vaccinul la cei între 16 și 18 ani. „Am vrut să fie vaccinați înainte de întoarcerea la școală, odată cu închiderea blocajului”, spune dr. Ash. Copiii mai mici de 16 ani sunt excluși, deoarece autoritățile nu au aprobat vaccinul Pfizer-BioNtech pentru grupa de vârstă respectivă.

Populația de peste 50 de ani, vaccinată în proporție de 86%

Până vineri, potrivit purtătorului de cuvânt al Dr. Ash, 3,1 milioane de israelieni au primit ambele doze, iar 5,1 milioane au primit prima doză. Pentru israelienii de peste 50 de ani, rata de vaccinare este de 86%. Vaccinurile au fost administrate prin Kupat Holim (similară Casei Naționale de Sătănate din România) care are sucursale chiar și în cele mai mici orașe.