O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește în România. Câte doze vom primi

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că România va primi suplimentar, în luna martie, 170.000 doze de vaccin BioNTech-Pfizer şi va putea astfel să-şi extindă capacitatea de vaccinare pentru a limita răspândirea virusului “în zonele puternic afectate”.

El a explicat că aceste doze vor ajunge în România după ce Comisia Europeană a negociat cu BioNTech-Pfizer furnizarea anticipată a unui număr mai mare de doze pentru accelerarea vaccinării în zonele unde există focare.

“Veşti fantastice pentru români! România primeşte suplimentar, în luna martie, peste 170.000 doze de vaccin produs de BioNTech-Pfizer, datorită cărora va putea extinde capacitatea de vaccinare pentru a limita răspândirea virusului în zonele puternic afectate. Comisia Europeană a negociat cu BioNTech-Pfizer furnizarea anticipată a unui număr mai mare de doze, care să permită accelerarea vaccinării în zonele de focar. Încă 4 milioane de doze vor putea fi distribuite către statele membre, echitabil, în funcţie de populaţia acestora, până la finalul lunii martie, suplimentar faţă de dozele deja programate pentru livrare în aceasta luna”, a scris premierul.

Ministerul Sănătății a anunțat noi doze

“Referitor la dozele de vaccin care o să sosească în perioada următoare, până la finalul lunii martie (…) avem un total de peste 2,6 milioane de doze de vaccin. O să menţionez doar totalul pentru fiecare tip de vaccin. Astfel, pentru vaccinul produs de către BioNTech-Pfizer – 1.112.000, pentru cel produs de Moderna – 268.000 şi pentru cel produs de AstraZeneca – 1.300.000 de doze. Pentru luna martie”, a precizat Baciu, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Baciu a adăugat că, pentru luna aprilie, România o să primească un minimum de 3.128.000 de doze de vaccin, de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

“Vaccinul produs de BioNTech-Pfizer o să-l primim în mai multe tranşe. 2.111.000 (…) 527.000 de doze în patru tranşe. Pentru vaccinul produs de compania Moderna o să avem un minim de 249.000 sau un maxim de 333.000, o să vedem cifra finală în perioada următoare. Oricum, vor fi două tranşe, la fel ca şi până acum, dozele vor fi livrate la un interval de două săptămâni, deci, vorbim de minim 103.000 în săptămână a doua, cu un posibil maxim de 129.000, urmând ca în ultima săptămână, săptămâna 4, să primim un minim de 146.000 sau, sperăm noi, până la un maxim de 204.000. Cu privire la vaccinul produs de către AstraZeneca, la fel avem un estimat, un minim de 766.000, mergând până la un maxim de 976.000. Practic, dacă ţinem cont de valorile minime ale celor două companii, cumulat cu ceea ce ştim de la BioNTech Pfizer, vorbim de 3.128.000 de vaccinuri pentru luna aprilie”, a explicat secretarul de stat.

Sursă foto: Dreamstime