Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că riscul de îmbolnăvire cu virusul SARS CoV-2 este redus în şcoli şi că în ultima săptămână au fost închise 216 clase, la nivel naţional, dintr-un total de 136.000 de clase câte sunt în România. Ministrul a adăugat că rata de infectare în unităţile de învăţământ este sub media naţională.

Mesajul lui Sorin Cîmpeanu

”Cifrele la zi, cu privire la vaccinarea persoanelor din învăţământ, astăzi, sunt 135.000, adică peste 38 la sută din totalul personalului din învăţământ. Este un element foarte important. De asemenea, datele pentru săptămâna 8-15 martie ne arată că în şcoli, rata de infectare a fost jumătate faţă de perioada precedentă, 1-10 martie, respectiv am avut un total de 181 de infectări în perioada 8-15 martie, faţă de 376 de infectări în perioada anterioară, în cazul elevilor şi de asemenea, puţin peste 300 de infectări în rândul personalului din învăţământ, faţă de 545 în perioada anterioară”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, marţi seară.

Ministrul Educaţiei a adăugat că şcoala nu îmbolnăveşte pe nimeni.

”În ultima săptămână s-au închis 216 clase dintr-un total de 136.000 de clase din România. În şcoli, rata de infectare este mult sub media naţională. Şcoala nu te îmbolnăveşte, şcoala, prin respectarea regulilor te ajută să te protejezi”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că beneficiie educaţiei sunt mai mari decât riscurile.

”Sunt foarte îngrijorat de această perspectivă antagonică dintre educaţie şi sănătate. Ele nu sunt antagonice. Mi-e greu să definesc un grup ţintă al celor care nu înţeleg, dar e de datoria mea să explic faptul că beneficiile educaţiei sunt mai mari decât riscurile. Atât timp cât riscurile nu pot fi eliminate, ele trebuie gestionate”, a declarat Cîmpeanu.

Situația epidemiologică în școli

Potrivit comunicatului de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în unitățile de învățământ preuniversitar, situația epidemiologică este următoarea:

 • Număr preșcolari/elevi confirmați Covid-19: +181 (medie 22 cazuri/zi)
  Număr personal confirmat Covid-19: +321 (medie 40 cazuri/zi)
  Număr clase/grupe cu activitatea față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: +216
 • Se constată o scădere a numărului mediu zilnic de infectări, atât în cazul elevilor, cât și al personalului, comparativ cu perioada de raportare anterioară, adică intervalul 1 – 10 martie:
 • Număr preșcolari/elevi confirmați Covid-19: +376 (medie 38 cazuri/zi)
  Număr personal confirmat Covid-19: +545 (medie 55 cazuri/zi)
  Număr clase/grupe cu activitatea față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: +209
 • „Reiterăm importanța respectării tuturor regulilor privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV2, precum și importanța testării în școli, alături de susținerea campaniei de vaccinare a personalului din educație”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.