Noul consiliu de experți în combaterea epidemiei de coronavirus, numit de Guvernul federal din Germania, a emis o declarație oficială în care avertizează că există riscuri ridicate pentru infrastructura din Germania. Domeniile de interes public vizate în contextul actual sunt: poliție, pompieri, spitale, servicii de salvare, alimentarea cu energie electrică și apă.

Astfel, dacă incidența infecțiilor crește brusc, o proporție semnificativă din personal s-ar putea îmbolnăvi sau ar putea intra în carantină. Acest scenariu ar pune în pericol disponibilitatea operațională a poliției sau a pompierilor, potrivit experților germani.

„În ce măsură pot surveni schimbări este greu de spus, având în vedere situația dinamică a pandemiei. În landul Hessa, numărul angajaților din poliție care lucrează în ture și care au fost testați pozitiv este scăzut, de ordinul zecilor”, a spus o purtătoarea de cuvânt pentru Die Welt.

Germania impune noi restricții pentru prevenirea valului epidemic

Marți, 21 decembrie, vor fi anunțate restricții aspre în Germania. Conform Bild, începând cu 28 decembrie vor fi reimpuse restricții de contact pentru întreaga populație, inclusiv pentru persoanele vindecate și vaccinate.

Discotecile și cluburile vor fi închise pentru a se limita răspândirea Omicron. De asemenea, evenimentele sportive și culturale nu vor mai putea avea loc decât fără spectatori.

Petrecerile de Anul Nou în grupuri mari de persoane nu vor fi acceptate. Adunările private ale oamenilor vaccinați sau vindecați vor fi permise doar în număr de maximum 10 persoane. Această regulă va fi aplicată întâlnirilor private în interior și în exterior, transmite Rador.

Dacă o persoană nevaccinată participă la o reuniune, se aplică restricțiile de contact speciale pentru nevaccinați. Oamenii nevaccinați pot petrece Revelionul în propria locuință cu maximum două persoane străine.

Solicitările consiliului de experți

În noul consiliu de experți în combaterea pandemiei fac parte doi virologi importanți ai Germaniei: Christian Drosten și Hendrik Streeck, plus directorul comisiei permanente de vaccinare, Thomas Mertens. În prezent, consiliul de experți solicită operatorilor de infrastructuri critice să își revizuiască și să își adapteze planurile de rezervă elaborate în pandemie.

Conform lui Kirsten Andre (președintele Comitetului Executiv al Asociației a industriilor de energie și apă), companiile au nevoie de flexibilitate pentru desfășurarea personalului-cheie, adică de unele excepții.

De asemenea, sunt necesare anumite excepții de la reglementările privind carantina și îngrijirea copiilor, astfel încât oamenii importanți pentru operațiuni să își poată desfășura activitatea profesională.