Potrivit The Local, Germania are de gând să facă o serie de schimbări majore pentru persoanele care își doresc să obțină cetățenia. Anunțul a fost făcut de cancelarul Olaf Scholz.

În cadrul guvernului de coaliție, acesta a vorbit despre modificările pe care și le dorește, dar și despre viziunea sa pentru Germania. El a subliniat faptul că este nevoie de transformare atunci când vine vorba de imigrare, integrare, climă și modernizare.

În cursul zilei de miercuri, în bundestag, Olaf Scholz a ținut un discurs de două ore în care a prezentat planurile noului guvern pentru următorii patru ani.

Unele dintre cele mai importante aspecte punctate de oficialul german l-a reprezentat cetățenia și imigrația, extrem de importante pentru cetățenii străini care muncesc și trăiesc în Germania, sau doresc să facă acest lucru. Mai exact, noul noul guvern de coaliție german are în plan să revizuiască sistemul de imigrare și a procesului de acordare a cetățeniei.

În cât timp poate fi obținută cetățenia

„Germania este o țară de imigrație”, a spus Scholz în timp ce se adresa Bundestag-ului. „Este timpul să ne înțelegem pe noi înșine. Prin urmare, este timpul să facem să fie mai ușor să devii cetățean german”, a mai adăugat acesta.

El a mai subliniat faptul că doar prin noi metode poate fi posibilă integrarea deplină. „Numai pe această bază putem face posibilă integrarea deplină și participarea politică”, a adăugat oficialul german.

Astfel, potrivit declarațiilor făcute de Scholz, noul guvern german intenționează să facă posibilă obținerea cetățeniei după cinci ani petrecuți în Germania, în condițiile în care până acum era vorba despre opt ani.

Totodată, Executivul mai precizează că cetățenia ar putea fi acordată chiar și după trei ani în cazul în care este vorba despre o serie realizări speciale de integrare.

Noi beneficii pentru imigranții din Germania

Alte aspecte punctate de noul cancelar german le-au reprezentat planurile de relaxare a regulilor stricte actuale privind deținerea a mai mult de o cetățenie. Acest lucru ar fi benefic pentru cetățenii din afara UE cărora, în ansamblu, nu li se acordă mai mult de un pașaport dacă solicită să fie naturalizați în Germania.

„Vom face posibilă cetățenia multiplă, ceea ce este de interes pentru mulți oameni din această țară”, a spus Scholz, adăugând că le va permite oamenilor să dețină cetățenia țării lor de origine, precum și cetățenia germană.

Totodată, oficialul german a mai adăugat că noua coaliție de guvernare mai are în plan și să adopte o nouă lege a imigrației introducând un sistem de imigrare bazat pe puncte pentru a atrage mai mulți lucrători calificați.

Astfel, imigranții vor găsi locuri de muncă mult mai ușor. „Va fi mai ușor pentru imigranți să găsească locuri de muncă în Germania”, a spus Scholz în Bundestag. El a mai menționat totodată că „ar trebui să fie recunoscute mai ușor calificările persoanelor care vin din străinătate”.