La nivelul ministerelor şi agenţiilor subordonate lor, se vor desfiinţa aproximativ 4.100 de posturi vacante. De anul viitor, mii de posturi care sunt acum vacante în administrație vor fi desființate.

Guvernul vrea să taie până la finalul anului toate posturile vacante şi să îngheţe astfel angajările. Asta înseamnă că nu vor mai fi prevăzuți bani în bugetul pentru 2019 pentru respectivele posturi, așadar Executivul va face economie.

Mai mult, Darius Vâlcov, consilierul premierului, a avut vineri o discuţie cu toţi miniştrii cabinetului Dăncilă în care i-a anunţat de aceste măsuri dure. Vâlcov cere eliminarea din ministere a tuturor angajaţilor veniţi cu delegaţie, conform Digi24.

În primele opt luni ale anului, cheltuielile de personal s-au ridicat la circa 64 de miliarde de lei, în creştere cu peste douăsprezece miliarde de lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Nenorocirea care se întâmplă este că toate acestea se fac în detrimentul investiţiilor şi în detrimentul unor măsuri care să asigure o economie performantă pe termen mediu şi lung. Deci, ceea ce este grav este că luăm tot felul de măsuri care se adresează numai momentului de acum, facem faţă momentului de acum şi în rest vom mai vedea”, spune Cristian Pârvan, secretar general AOAR.

Pentru a face rost de bani la buget, autorităţile apelează şi la companiile de stat. Romgaz a fost obligată de Ministerul Energiei – acţionar majoritar – să dea statului 500 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare, iar Nuclearelectrica aproape 240 de milioane de lei.

„Chiar dacă nu au venit propuneri la Transgaz, Transelectrica şi Conpet, aşteptările sunt ca investitorii să ceară şi de la ele dividende suplimentare, chiar dacă dividendul presupune o decapitalizare a companiei”, avertizează Simion Tihon, senior broker la Prime Transaction.

O măsură care ar urma să aducă mai mulţi bani la buget este şi creşterea salariului minim pe economie de luna viitoare.

 

Goana după fonduri nu este întâmplătoare din moment ce economia României creşte mai lent. Acest lucru este recunoscut inclusiv de Comisia Naţională de Prognoză. Produsul Intern Brut va creşte anul acesta cu 4,5%, cu mult sub estimarea făcută în vară, de 5,5%. Inclusiv prognoza pentru 2019 s-a schimbat şi este, de asemenea, în scădere, de la 5,7% la 5,5.

Guvernul a anunțat că peste 4.000 de posturi vor fi desființate, în 2019! Ministerul de Finanțe a prezentat o decizie prin care 4.143 de posturi nu se vor mai regăsi în anul viitor. Din acestea, 3.276 sunt de la ANAF, în timp ce 21 de ministere vor rămâne fără 870 de posturi. Cele mai mari tăieri vor fi făcute la Ministerul de Finanțe, 102 posturi, iar cele mai mici vor fi la MAE, 10.

Cheltuieli de personal

ianuarie – august 2018: 63,27 mld lei

Creştere economică:

2018: +4,5%

2019: +5,5%

Evoluţia inflaţiei

2018: +3,5%

Salariul mediu brut

decembrie 2018: 4.385 lei.