Situația din spitale se înrăutățește! Oamenii se pot interna de abia în septembrie

Președintele Casei Naționale de Sănătate spune că un număr mic de români ajung să se interneze în spitalele din țară, însă acest lucru se întâmplă din cauza faptului că numărul paaturilor s-a înjumătățit.

„Monitorizăm permanent numărul de internări în spitale și ne aflăm încă la niveluri mult mai scăzute. În trimestrul I din 2021, am avut 525.000 de internări față de 941.000 în același trimestru din 2019, deci 55 la sută”, arată Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni din Capitală are listele pline, acestea întinzându-se până în luna septembrie, având în vedere că spitalul funcționează cu jumătate din numărul de paturi.

„În Bagdasar, de la 558 de paturi, câte sunt autorizate, puteam funcționa cu un număr maxim de 335. În spital sunt 333 de pacienți. Suntem la limita maximă. Evident, cererea este în continuare foarte mare”, spune Adrian Nodiț – managerul Spitalului Bagdasar-Arseni din București.

Oamenii au avut de așteptat

Având în vedere situația provocată de pandemia de coronavirus, oamenii au avut de așteptat mai multe săptămâni până le-a venit rândul la internare.

„Operația a fost la sfârșitul lui mai, pe 27. A fost practic a treia reprogramare”, spune Crina, o pacientă a spitalului Bagdasar Arseni.

Aceasta a precizat că a așteptat trei săptămâni până a putut fi operată, pentru că nu exista spațiu în spital pentru internare.

Ministerul Sănătății a modificat regula de distanțare

Miercuri, Ministerul Sănătății a modificat regila de distanțare dintre paturi de la 2 metri la un metru.

„Acest ordin nou va permite pacienților de la poarta spitalului să fie internați. Cred că vom reveni foarte aproape de numărul de 558 de paturi prevăzute în autorizația sanitară de funcționare”, dă asigurări managerul de la Bagdasar-Arseni.

Sursă foto: Dreamstime