Contribuțiile la pilonul II vor fi majorate până în anul 2024. Este un obiectiv al programului de guvernare

Potrivit programului de guvernare, una din principalele măsuri urmărite este creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii.

„Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt: creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024”, este scris în programul de guvernare.

Documentul prevede recalcularea acestora pe principiul contributivităţii

De asemenea, pe subiectul pensiilor de serviciu, documentul prevede recalcularea acestora pe principiul contributivităţii, cu respectarea hotărârilor Curţii Constituţionale.

„În ceea ce priveşte cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale”, conform programului de guvernare.

Pe lista măsurilor referitoare la pensiile private, documentul mai menţionează: „promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private; promovarea cadrului legal care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private); flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi crearea de noi produse de acest tip”, este scris în document.

Lovitură pentru românii care au pensii mai mari

Potrivit Programului de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021 – 2024, Codul Fiscal urmează a fi modificat. Mai exact, vor fi eliminate facilitățile de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru pensionarii români care încasează venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei.

Documentul prevede totodată și acordarea restituirilor de TVA şi a altor creanţe ale firmelor în raport cu bugetul numai după compensarea, potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cu obligaţiile aceloraşi agenţi economici către buget

„Transpunerea imediată a prevederilor Iniţiativei la nivel global privind evitarea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor, ceea ce va reduce substanţial evaziunea fiscală. Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei.

Acordarea restituirilor de TVA şi a altor creanţe ale firmelor în raport cu bugetul numai după compensarea, potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cu obligaţiile aceloraşi agenţi economici către buget”, se arată la capitolul fiscalitate.