Federațiile sindicale din învățământ au comunicat că procentul de grevă în rândul membrilor de sindicat este de 86,93%, pe baza numărului total de membri care au semnat referendumul. Cu toate acestea, Ministerul Educației a precizat că procentele furnizate marți sunt calculate în raport cu numărul total de cadre didactice din învățământul preuniversitar, nu în mod specific cu numărul total de membri de sindicat.

Într-un comunicat comun transmis marți seară, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret” au explicat că sindicatele afiliate au centralizat datele în conformitate cu prevederile Legii 367/2022 privind dialogul social. Potrivit centralizării acestora, la greva de marți au participat în total 134.007 membri de sindicat, reprezentând 86,93% dintre membrii care au semnat referendumul de grevă.

”Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, afirmă sindicaliştii.

Ministerul Educației a venit cu date concrete în ceea ce privește profesorii care au fost în grevă

Ministerul Educației a transmis date statistice specifice cu privire la procentajul tuturor angajaților/profesorilor care fie participă în continuare la protestul care a început pe 22 mai, fie s-au întors la serviciu.

”Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educaţiei au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma raportărilor unităţilor de învăţământ. Procentele comunicate de Ministerului Educaţiei astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”, precizează ministerul.

În această perioadă, Ministerul Educației a solicitat și a compilat informații statistice cu privire la toți membrii personalului din instituțiile de învățământ. Acest lucru a fost făcut pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a dinamicii sistemului, având în vedere protestul în curs de desfășurare al membrilor personalului din învățământul preuniversitar.

”Referitor la Informarea de presă transmisă astăzi, 6 iunie 2023, ce conţine informaţii statistice privind procente ale întregului personal/ ale cadrelor didactice care continuă protestul declanşat în data de 22 mai 2023 sau şi-au reluat activitatea, facem următoarele precizări:

Procentele comunicate de Ministerului Educaţiei astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat.

Ministerul Educaţiei a solicitat şi a centralizat, în această perioadă, informaţii statistice privind întregul personal din unităţile de învăţământ, pentru o imagine de ansamblu asupra dinamicii din sistem, în contextul protestului personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar”, se arată într-un comunicat de presă trimis de către Ministerul Educației.