Ministrul Educației, Ligia Deca, a dezvăluit marți, în cadrul unui interviu la Europa FM, în contextul în care greva profesorilor se află în cea de-a treia săptămână, că dacă greva va persista și în săptămâna următoare, probele de evaluare a competențelor la Bacalaureat, programate să înceapă luni, ar putea fi oprite și înlocuite cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a pe parcursul studiilor liceale.

„Eu cred că nu vom fi în această situație. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, pentru că începem luni cu probele de competențe, putem să accesăm experiența din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competențe cu notele de pe parcursul gimnaziului (n.r. liceului) la materiile corespunzătoare. Nu cred că este o soluție ideală, în sensul în care cred că elevii trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual, însă, dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja și care sunt funcționale”, afirmă Ligia Deca.

Conform calendarului existent, examenul inițial de Bacalaureat va avea loc luni, 12 iunie. Acest examen particular cuprinde evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română.

În plus, ministrul afirmă disponibilitatea soluțiilor alternative pentru elevii care se confruntă cu dificultăți la materii precum limba română, limbi străine sau informatică.

„Practic, cei care se află în situație de corigență pot avea o notă în plus, deci se permite pentru ei acordarea unei note în plus față de minim, astfel încât ei să poată avea șansa de a remedia această situație. Din nou, avem o diversitate în sistem, deci avem județe unde numai un procent de 24-25% dintre cadrele didactice se află în grevă, alte județe în care este mai mult. Avem peste o mie de unități de învățământ unde nu este niciun om în grevă”, încheie ministrul Educației.

O decizie cu privire la examenele naționale s-ar putea lua vineri, 9 iunie

Este posibil ca vineri, 9 iunie, să se ia o hotărâre definitivă în ceea ce privește administrarea examenelor naționale.

„Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales. (…)

Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii. (…)

Pentru celelalte clase, suntem încă în parcursul şcolar, cursurile se finalizează pe 16 iunie. Vor putea exista recuperări în contextul anului şcolar, iar pentru eventuala materie neparcursă se pot reface planificările pentru anul următor. Clasele terminale oricum au finalizat materia de predat, ei finalizau mai devreme, intrau deja în perioada de recapitulări. Celelalte clase pot să recupereze prin refacerea planificărilor pe anul următor”, a precizat ministrul Educaţiei.