Daniel David: În ceea ce priveşte evaluarea naţională, nu se schimbă nimic în acest an
Daniel David a transmis că elevii nu trebuie să-și facă griji privind eventuale modificări ale Evaluării Naționale, întrucât examenul va rămâne neschimbat anul acesta și, cel mai probabil, și în următorii unul sau doi ani. Ministrul a subliniat importanța predictibilității în sistemul educațional, explicând că nu este oportun să se modifice o evaluare majoră într-un timp atât de scurt, mai ales când elevii sunt deja pregătiți mental pentru un anumit tip de examen.
Totodată, el a menționat că în raportul QX a susținut necesitatea unei regândiri a evaluării, considerând că, în forma actuală, aceasta nu este echitabilă.
”Deocamdată să spunem copiilor că nu se schimbă nimic în acest an şi cred eu nici în anul viitor sau poate nici peste doi ani, fiindcă aceste lucruri trebuie să fie foarte predictibile. Nu te apuci să schimbi evaluarea naţională aşa pe termen scurt în condiţiile în care copiii au setul mental că dau într-o anumită examinare naţională. Dar este drept că în raportul QX am propus să regândim evaluarea naţională, fiindcă în acest moment nu este corectă”, a afirmat Daniel David.
Daniel David: Două probleme majore ale Evaluării Naționale
Ministrul Educației a reiterat criticile exprimate anterior în spațiul public, evidențiind două probleme majore ale Evaluării Naționale. În opinia sa, prima este faptul că examenul evaluează doar două materii, deși în ciclul gimnazial accentul ar trebui să fie pus pe formarea unui set mai larg de competențe. A doua problemă constă în caracterul unic și decisiv al evaluării, care influențează semnificativ traseul educațional și chiar parcursul profesional al elevilor.
”Poate că în ziua aia n-ai fost pregătit, n-ai fost în formă, ai făcut o greşeală şi toată cariera sau viaţa îţi este afectată. Acest sistem nu-l avem în alte ţări vestice. Nu-l avem. Şi atunci eu am spus că merită să regândim lucrurile, să vedem dacă nu merită să testăm mai multe competenţe. Asta nu înseamnă neapărat mai multe examene, că poţi să ai test cu subteste pe ştiinţă, de exemplu, nu înseamnă că ai şi un test la chimie şi unul la fizică şi unul la matematică, dar să testăm mai multe competenţe. Şi în acelaşi timp, ca să nu depinzi doar de performanţa la evaluarea naţională, dacă nota n-a fost mulţumitoare, să mai ai a doua şansă, să dai un examen la acele licee care doresc să scoată un anumit procent din locurile pe care le au pentru examenul specific. Cel puţin pe termen mediu ar trebui să regândim evaluarea naţională, fiindcă pe termen lung eu sper să ajungem ca în alte ţări, să nu mai dăm evaluarea naţională”, a concluzionat Daniel David.