Așadar, ministrul a spus că autoritățile iau în calcul extinderea calendarului existent, în contextul în care marți încep înscrierile pentru evaluarea națională.

Este luată în calcul prelungirea termenului pentru înscrierea la Evaluarea Națională

„Marți încep înscrierile pentru evaluarea națională: în funcție de resursa umană din fiecare școală o să decidem, similar cu perioada de la Bacalaureat, dacă e nevoie să extindem calendarul existent”, a declarat Ligia Deca într-o conferință de presă.

Cadrele didactice trebuie să anunțe dacă sunt de acord cu ultima ofertă propusă de Guvern

De asemenea, cadrele didactice trebuie să anunțe oficial dacă sunt de acord cu ultima ofertă propusă de Guvern, pentru încetarea grevei.

„În cazul în care va continua greva nu vom putea să evităm consecințe de tipul reprogramare examene și prelungirea anului școlar. Vom vedea care este răspunsul cadrelor didactice și apoi vom vedea care este resursa umană disponibilă îb sistem pentru a recadra organizarea examenelor și a finalului de an școlar”, a mai spus Ligia Deca.

Aceasta a fost întrebată și dacă ia în calcul să atace în instanță această grevă și să ceară oprirea ei.

„Guvernul României a preferat dialogul cu federațiile sindicale înțelegând importanța solicitărilor. Nu am acționat în acest sens și nu intenționam să mergem în această direcție”, a răspuns ministrul.

Ministrul Educației a anunțat că a cerut sindicatelor să suspende greva pe perioada examenelor naționale.

„Chiar astăzi am solicitat să ne întoarcem în clasă și să putem susține examenele. Răspunsul a fost că vor duce textul ordonanței către cadrele didactice și se vor întoarce marți cu un răspuns din partea profesorilor”, a completat ministrul.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că „fiecare angajat din Educație va putea să vadă, până marți, faptul că au avut o serie de solicitări, iar Guvernul le-a îndeplinit”.

„Fiecare angajat din Educație va putea să vadă, până marți, faptul că au avut o serie de solicitări, iar Guvernul le-a îndeplinit. Ne bazăm pe rațiunea celor din Educație și pe faptul că prioritară este educaților copiilor”, a explicat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.