Informaţii de ultimă oră cu privire la greva din sistemul de învăţământ, venite chiar de la ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Mii de profesori au încredere în măsurile decise de Guvern şi au renunţat deja la grevă, spune Ligia Deca

Potrivit demnitarului, din momentul adoptării ordonanţei de urgenţă care prevede majorările salariale pentru cadrele didactice, pentru 15.000 de salariaţi din educaţie au renunţat la grevă.

Totuşi, peste 52% dintre cadrele didactice sunt şi acum în această formă de protest, a precizat Ligia Deca, care a adăugat că există 1.000 de unităţi de învăţământ în România unde nu mai există niciun angajat în grevă.

„Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice.

În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă.

Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern”, a declarat Ligia Deca marţi, 6 iunie.

Sindicaliştii sunt aşteptaţi la negocieri şi miercuri, 7 iunie

Negocierile pe tema contractului colectiv de muncă din educaţie vor continua şi miercuri, a mai declarat ministrul Educaţiei.

„Vom relua aceste discuţii cu federaţiile sindicale mâine şi, în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă a cadrelor didactice. (…)

Avem judeţe care au în jur de 25% participare (la grevă – n.r.) din total personal – mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%”, a indicat ministrul.

Trebuie organizat un program de recuperare în şcoli

Din fericire, Ligia Deca spune că observă faptul că numărul cadrelor didactice aflate în grevă se micşorează de la o zi la alta, în continuare urmând să fie elaborat un program de recuperare.

„Ceea ce ne bucură este trendul descendent, este clar că încet, încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite, aşa cum am discutat încă de ieri cu inspectorii şcolari, ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare, în aşa fel încât, până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional cât şi oamenii să poată recupera zilele pe care nu le vor avea plătite în salariul pe luna mai, ca urmare a acţiunilor de protest”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Cum arată datele oficiale privind participarea la grevă, potrivit centralizării din 6 iunie, până la ora 10:00

Ligia Deca a oferit şi cifrele exact privind procentele de cadre didactice aflate în continuare în grevă.

„Avem un procent total personal participant la grevă de 52,8%, 52,9% iar procentul de cadre didactice din aceştia, participante, 59,4%.

Situaţia faţă de 31 mai, procent total personal participant de grevă pe 31 mai era de 58%, iar procentul de cadre didactice participante la grevă 64%, înainte de ziua de 1 iunie când a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă”, a detaliat demnitarul.

Ce se întâmplă cu examenele naţionale?

Vineri, 9 iunie, ar putea fi luată decizia finală privind desfăşurarea examenelor naţionale.

„Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales. (…)

Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii. (…)

Pentru celelalte clase, suntem încă în parcursul şcolar, cursurile se finalizează pe 16 iunie. Vor putea exista recuperări în contextul anului şcolar, iar pentru eventuala materie neparcursă se pot reface planificările pentru anul următor. Clasele terminale oricum au finalizat materia de predat, ei finalizau mai devreme, intrau deja în perioada de recapitulări. Celelalte clase pot să recupereze prin refacerea planificărilor pe anul următor”, a precizat ministrul Educaţiei.