Simptomele Omicron. Marea problemă care se ridică în acest moment este că semnele noii tulpini a COVID pot semăna izbitor cu cele pe care le avem atunci când suferim de o simplă gripă. Spre deosebire de variantele anterioare ale COVID, manifestările de acum ale Omicron sunt mai puțin severe decât cele date de varianta Delta, spre exemplu.

Dr Clara Gluck, directorul medical de la Oklahoma City-County Health Department a arătat că lipsa unor simptome severe îi face pe mulți să gândească că este vorba de alergii. Primele simptome ale variantei Omicron sunt febră, oboseală și usturime în gât.

„Sunt de fapt simptome care apar în tractul respirator superior”, a spus experta.

De ce se confundă foarte ușor cu o viroză

De fapt, Omicron are un cod genetic asemănător cu cel al unei răceli obișnuite. Din această cauză se poate confunda foarte ușor cu o viroză, scrie DCNews. Un studiu publicat pe platforma OSF Preprints la începutul lunii decembrie, arată de fapt că în materialul genetic al variante OMICRON se găsesc fragmente din cele ale virusurilor care dau răceala comună. Cercetătorii au arătat că acele mici particule preluate de la virusurile care dau răceala comună „ar putea însemna că virusul mutant se transmite mai ușor, în timp ce produce doar variante ușoare sau asimptomatice” de boală COVID.

Partea bună este legată de numărul mic de specializări. Un studiu realizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a arătat că pacienții infectați cu Omicron au cu 50% până la 70% mai puține șanse de a avea nevoie de îngrijiri spitalicești, comparativ cu variantele anterioare. La un calcul simplu, riscul de spitalizare este de o treime față de varianta Delt. Studiul a luat în cazul un milion de cazuri de boală COVID dată de ambele tipuri în ultimele săptămâni.

Care este însă unul dintre primele simptome ale Omicron?

Un raport recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că 89% dintre cei infectați cu Omicron au toți același prim semn că sunt infectați cu COVID-19. Oamenii de știință au raportat că cei care au fost testați pozitiv cu noua variantă prezintă tuse uscată și senzația de zgârietură în gât. Unele dintre celelalte simptome timpurii includ oboseala, congestia sau rinoreea.

Un alt semnal este dat de pierderea poftei de mâncare, care poate fi poate fi un simptom al Omicron. Totodată, persoanele infectate cu această tulpină au mai raportat o altă manisfestare: un soi de „ceață pe creier”.  Există și alt simptom care trebuie să te ducă cu gândul că ai putea fi infectat Omicron și nu că ai doar o simplă răceală. Dacă transpiri abundent noaptea, mergi repede și fă un test PCR.