Puzzle-ul Omicron este încă incomplet și datele apar treptat. De exemplu, Angelique Coetzee, medic din Africa de Sud, spunea luna trecută că majoritatea cazurilor de Omicron pe care le-a întâlnit erau „foarte, foarte ușoare”. Dar, unele dintre acestea, a adăugat ea, prezentau simptome diferite de cele obișnuite, scrie QuartzIndia.

Copiii infectați cu Omicron au dezvoltat pete pe corp

La rândul său, David Lloyd, medic generalist din Londra 15% dintre copiii infectați cu Omicron au dezvoltat pete pe corp. Până acum, cele mai frecvente simptome ale covid-19 au fost tusea, febra, oboseala și pierderea gustului și a mirosului.

„Există încă date limitate despre severitatea clinică a Omicron”, preciza recent Organizația Mondială a Sănătății. „În timp ce constatările preliminare din Africa de Sud sugerează că poate fi mai puțin severă decât varianta Delta, iar toate cazurile raportate în UE au fost fie ușoare, fie asimptomatice, rămâne neclar în ce măsură Omicron poate fi mai puțin virulentă”, sublinia OMS.

A treia doză de vaccin a îmbunătățit numărul de anticorpi

Cu toate acestea, noua variantă, care are peste 30 de mutații ale proteinei Spike, se sustrage imunității date de vaccinuri. Studiile agenției pentru securitatea sănătății din Marea Britanie arată că Omicron reduce eficacitatea vaccinurilor în două doze precum Pfizer și AstraZeneca.

Prin comparație, vaccinul AstraZeneca a oferit până la 60% protecție împotriva variantei Delta la 25 de săptămâni după a doua doză. În cazul variantei Omicron, protecția a scăzut la 40%.

Studiul a mai arătat că o a treia doză a îmbunătățit considerabil numărul de anticorpi și a oferit o protecție sporită împotriva Omicron.

Anunțul Pfizer

Pfizer a anunţat, în urma unor studii realizate în laborator, că vaccinul său „este în continuare eficient împotriva COVID-19, dar și împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze”, dar aceasta variantă probabil nu este neutralizată suficient după două doze.

„Deşi două doze de vaccin pot oferi în continuare o protecţie împotriva formei grave a bolii cauzate de varianta Omicron, este clar, conform acestor date preliminare, că protecţia este îmbunătățită cu o a treia doză de vaccin”, a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Pfizer şi BioNTech au în plan să realizeze până la sfârşitul lunii martie un vaccin adaptat acestei noi variante.