Persoanele care se încadrează în categoria LONG COVID sunt oamenii infectaţi cu Sars-Cov-2, care prezintă simptome persistente, după patru săptămâni de la contaminare. Aceste simptome pot fi oboseală, palpitaţii și dureri articulare, dar există posibilitatea să fie afectate și organele vitale. Manifestările respective au fost analizate în timpul unui Congres Internaţional, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti.

„Aceste simptome pot persista până la 6-12 luni”

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”, a participat la congres şi a explicat public ce înseamnă LONG COVID şi cum ne afectează.

Există mai multe definiţii ale acestei afecţiuni, dar cred că cel mai simplu ar fi: persoană cu istoric de infecţie Sars-Cov-2 probabilă sau confirmată, care prezintă simptome ce nu pot fi explicate de un diagnostic alternativ. Simptomele pot fi noi, după o perioadă asimptomatică, sau persistente după boală iniţială. Aceste simptome pot persista de la patru săptămâni până la 6-12 luni”, a explicat Alexandru Nechifor.

„Organele vitale sunt afectate”

Dr Alexandru Nechifor a enumerat simptomele frecvente și a explicat că, din nefericire, organele vitale sunt afectate. Fapt ce poate determina apariția unor afecțiuni medicale grave, precum tulburări psihiatrice.

Cel mai frecvent apare oboseala, dispneea, insomnia, confuzia de tip Brain fog, palpitaţii, dureri toracice şi articulare, dureri abdominale, diaree, febră şi urticarie. Sunt şi anumite organe afectate, din păcate. Vorbim de organele vitale: creierul, inima, plămânii, rinichii. Practic, în general, afectarea este sistemică cu predominenţa afectării unui organ. Din cauza acestui sindrom putem avea miocardite, aritmii ventriculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), tromboze venoase şi arteriale, tulburări psihiatrice grave- foarte frecvent depresia. Terapia intensivă– non Covid va fi mult solicitată cu acest gen de pacienţi, pentru că această afecţiune a fost neglijată”, a explicat acesta.

„Între 20 şi 80% din pacienţii infectaţi pot dezvolta sindromul”

Alexandru Nichifor a afirmat că între 20 şi 80% dintre persoanele infectate cu Sars-Cov-2 pot dezvolta sindromul LONG COVID, inclusive copiii.

Conform studiilor de până în prezent, între 20 şi 80% din cei infectaţi pot dezvolta acest sindrom, cu manifestări mai mult sau mai puţin severe”, a spus acesta pentru adevarul.ro.