Simona Halep, ajunsă deja pe locul 13 WTA din cauza accidentărilor și lipsei de practică pe terenul de tenis, cap de serie numărul 12 la US Open, s-a calificat în turul al treilea după ce a învins-o, miercuri, cu scorul de 6-3, 6-1, pe sportiva Kristina Kucova, locul 111 WTA. Aceasta ajunsese în tabloul principal din poziția de lucky loser.

Început lejer al Simonei, cu final fulminant

După ce a revenit în forță, în meciul cu Camila Giorgi, din turul I, Simona Halep a tratat cu supeficialitate prima parte a întâlnirii cu jucătoarea din Slovacia, o sportivă tenace, dar departe de valoarea româncei, chiar dacă se află într-o perioadă de revenire de formă.

Kucova, 31 de ani, 163 centimetri înălţime, locul 71 WTA, în 2016, cea mai bună poziţie din carieră, a fost deficitară la condiţia fizică şi la mişcarea pe teren, dar a luptat din răsputeri să nu se facă de râs la prima ei apariţie pe stadionul principal de la Flushing Meadows.

Halep s-a convins repede de ce tip de jucătoare are în faţă şi, după un început normal de meci, în care valoarea superioară a fostului lider WTA a emanat din terenul arenei Arthur Ashe, românca a început să risipească puncte, cum a mai făcut-o şi în alte partide, cu rivale mai titrate totuşi.

Halep a făcut break încă din ghemul 1

Simona Halep a condus cu 2-0 în primul set, după un break în ghemul I, apoi parcă a cuprins-o o scurtă plictiseală şi a dorit să termine repede punctele. Numeroase greşeli neforţate au rezultat din acest joc fără concentrare, serviciul ei a fost la cote scăzute, mult sub cel etalat în primul tur cu Camila Giorgi. După 3-1, Kucova a simţit că poate mai mult şi a devenit îndrăzneaţă, reuşind câteva puncte meritate. Jocul a intrat pe făgaşul normal şi Simona Halep a câştigat şase ghemuri al rând. După primele trei, setul i-a revenit, scor 6-3, în 36 de minute.

La 2-0 în setul al doilea, jucătoarea română a avut probleme să-şi fructifice serviciul. A reuşit în cele din urmă, după un ghem lung. Kocova a punctat şi ea în acest set, la 0-3, apoi românca a luat următoarele ghemuri, setul, cu 6-1, şi meciul, după 68 de minute.

Halep, a cincea oară la US Open în turul 3

Simona Halep este a cincea oară în turul al treilea din 11 participări la grand slam-ul american şi va evolua în această fază cu Elena Rîbakina din Kazahstan, locul 20 WTA şi cap de serie numărul 19, sau cu Caroline Garcia din Franţa, locul 62 WTA.

Calificarea în turul al treilea este recompensată cu un premiu de 180.000 de dolari şi cu 130 de puncte WTA. Jucătoarele care sunt eliminate în turul al doilea primesc câte 115.000 de dolari şi 70 de puncte fiecare.

Cea mai bună performanţă a Simonei Halep la US Open a fost calificarea în semifinale, în 2015. Anul trecut ea nu a participat la acest grand slam, din cauza pandemiei de coronavirus. În 2019, ultima ediţie la care a participat, românca a fost eliminată în turul al doilea.