Simona Halep nu a scăpat de scandalul de dopaj

Un nou capitol s-a deschis în scandalul de dopaj al Simonei Halep, odată cu apariția unor informații privind nivelul substanței interzise găsit în organismul ei.

David Walsh, un jurnalist sportiv cu expertiză în tenis, a insinuat că Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) ar fi putut să omită anumite detalii esențiale în decizia sa. A pus în discuție cantitatea de Roxudustat necesară pentru a produce un rezultat pozitiv într-un test antidoping.

Conform unui articol redactat de el pentru ziarul britanic „The Times”, un specialist în farmacocinetică a examinat situația, precizând că ar fi nevoie de o cantitate extrem de mare de Roxudustat pentru a ajunge la nivelul de concentrație detectat în testul Simonei Halep.

Într-unul dintre scenarii, s-a luat în calcul că jucătoarea de tenis ar fi trebuit să consume o doză de 50 de ori mai mare decât cea zilnică (10g) pentru a avea un rezultat pozitiv. Într-un alt scenariu, se spune că ar fi trebuit să consume de 5.000 de ori mai mult Roxadustat decât doza recomandată.

David Walsh și-a exprimat scepticismul față de eficiența măsurilor antidoping. Din punctul lui de vedere, TAS ar fi putut să nu ia în considerare toate aspectele.

Simona Halep - David Walsh
SURSA FOTO: X, Jannik Schneider
Simona Halep - David Walsh (2)
SURSA FOTO: X, Jannik Schneider

Ce reacție au avut admiratorii ei?

Unii suporteri ai tenisului profesionist au împărtășit aceleași gânduri, subliniind absența de probe concrete și neclaritatea deciziei TAS de a reduce suspendarea Simonei Halep pe baza unei „evaluări a probabilităților”.

Răspunsurile suporterilor ei sunt un amalgam de dezamăgire și neîncredere. Unii dintre ei bănuiesc că Simona Halep a beneficiat de un tratament special datorită poziției sale proeminente în tenisul profesionist.

În general, noile informații apărute în presa internațională stârnesc semne de întrebare cu privire la integritatea procedurilor de investigare a dopajului și la justiția rezervată sportivilor.

„Sincer să fiu, e o greșeală ușor de făcut. Și eu când îmi iau tableta de multivitamine dimineața, uneori iau din greșeală încă 4.999. S-ar putea întâmpla oricui”, a scris un fan al tenisului pe X (Twitter).

„Complet de acord, speram că Halep va reveni în circuit folosind dovezi, dar nu au fost prezentate dovezi. CAS a folosit ”balanța probabilității” ca motiv pentru a reduce pedeapsa, asta este foarte ambiguu, înseamnă că nu sunt 100% siguri că a făcut-o intenționat”, a spus altcineva.

„Acest lucru poate fi descris ca: ea nu este un nimeni, este Halep, dacă ar fi fost un „nimeni” ar primi o interdicție pe viață”, a conchis un alt admirator.