Acuzații de complot la adresa ITIA

În timp ce jucători de top precum Novak Djokovic și Simona Halep se confruntă cu provocări și acuzații în ceea ce privește dopajul, comunitatea tenisului rămâne divizată. Dacă unii susțin necesitatea unui control riguros, alții ridică suspiciuni de complot și tratament inechitabil în unele cazuri.

Este și cazul lui Sebastian Cala, un antrenor și Youtuber din Ecuador. Acesta a adus în discuție un posibil complot împotriva lui Novak Djokovic, care a fost somat să se supună unui test anti-doping chiar înaintea unui meci important din Cupa Davis.

„Problema controalelor inopinate nu este nouă (nici plângerile jucătorilor). Mulți spun că asta face parte dintr-un complot împotriva lui Novak Djokovic”, a afirmat antrenorul pe Twitter, potrivit ProSport.

El a primit imediat şi un răspuns din partea unui urmăritor.

„De când s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Simona Halep, nu mai am încredere în modul de operare al ITIA”, a afirmat un internaut.

Această acuzație vine în contextul în care și Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani pentru dopaj. Cazul controversat al Simonei a declanșat un val de critici la adresa Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

Djokovic a fost extrem de furios de testarea chiar înainte de meci

Novak Djokovic, cunoscut pentru atitudinea sa pro-testare, la fel ca și Simona Halep de altfel, și-a exprimat frustrarea și confuzia față de decizia de a fi testat cu puțin timp înainte de meci.

„Nu am făcut încă un control anti-doping complet, încă nu mi-au luat sânge. Un bărbat stă în colț, mă urmărește de ore întregi. (…)

Am primit o notificare cu o oră și jumătate înainte de meci. Am rutina mea și nu trebuie să fiu distras”, a declarat Djokovic, subliniind că în cei 20 de ani de carieră nu a întâmpinat o astfel de situație.

Criticile sale se concentrează pe momentul ales pentru testare, considerându-l o distracție inoportună și ilogică de la pregătirea sa pentru meci.

În urma scandalului iscat de Djokovic, ITIA a emis o declarație subliniind că testele anti-doping pot fi efectuate și înaintea meciurilor în competițiile pe echipe, spre deosebire de turneele individuale ATP sau WTA.

Clarificarea a venit să tempereze oarecum acuzațiile de tratament inechitabil și să dea asigurări în ceea ce privește transparența și corectitudinea procesului de testare.

Simona Halep a criticat la rândul ei vehement deciziile ITIA

Pe de altă parte, Simona Halep, care a primit o suspendare de patru ani, a criticat în repetate rânduri deciziile ITIA. Ea a subliniat impactul negativ asupra reputației și sănătății sale mentale.

„Mi-am pierdut toate punctele și locul în clasament. Nu doar că îmi omoară reputația, însă fac asta și cu mine ca jucătoare profesionistă”, a declarat Halep, evidențiind dificultățile și frustrările generate de procesul de testare și acuzațiile de dopaj.