Alexandru Nazare, demis pentru că nu a vrut să semneze contractul pentru vaccinuri

Alexandru Nazare a oferit, recent, un interviu în care vorbește despre motivul demiterii sale din funcția de ministru al Finanțelor. El susține că a refuzat să semneze contractul pentru vaccinuri anti-COVID, deoarece „nu era o achiziție justificată”.

Contractul valora un miliard de euro. Nazare explică faptul că, la acel moment, nu existau argumente pentru o astfel de achiziție.

„Am explicat la scurt timp ce s-a întâmplat. E foarte ușor. Nu era o achiziție justificată, nu existau elemente care să susțină achiziția. Nu a fost ședință de guvern pe vreun subiect să nu am intervenție legată de vaccinuri.

Le-am spus că nu se justifică numărul de doze, elementele justificative, modul în care se fac plățile. I-am solicitat să facem plățile din fonduri europene, nu din buget. Nu a existat un răspuns, cred că răspunsul l-ați văzut public. Nu vreau să vorbesc despre vreo condiționare. Există observațiile mele.

Ideea este că aceste fundamentări financiare ale unui act normativ trebuie luate mult mai în serios. Absența unui aviz de la Ministerul de Finanțe trebuie luată în calcul”, a declarat Alexandru Nazare pentru România TV.

Fostul ministru a precizat că nici premierul Florin Cîțu, nici ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, nu au luat în considerare părerile sale.

Nazare a evidențiat că intervențiile lui au avut în vedere aspecte precum cantitatea de doze, argumentarea financiară și modalitățile de plată. El a subliniat importanța realizării plăților prin intermediul fondurilor europene.

Demisia lui Alexandru Nazare a generat controverse în contextul achizițiilor de vaccinuri, iar declarațiile sale face lumină în privința diferențelor interne legate de această decizie mult discutată.

DNA vrea ridicarea imunității pentru fostului premier Florin Cîțu

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care DNA a cerut ridicarea imunității pentru Florin Cîțu. Același lucru este cerut și în cazul foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Cererea vine în urma anchetei din dosarul vaccinurilor anti-COVID, unde prejudiciul a fost de 1 miliard de euro.

„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, a transmis DNA.

Procurorii au argumentat astfel decizia de începerea urmăririi penale față de cei trei politicieni.

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre”, potrivit DNA.