Fotbalistul legendar din Japonia, Shinji Ono, s-a retras din activitate

Mijlocașul japonez Shinji Ono, a declarat duminică că se retrage din fotbal. El a luat această decizie la vârsta de 44 de ani.

Anunțul marchează sfârșitul unei cariere impresionante, în timpul căreia a realizat o performanțe remarcabile. El a devenit primul fotbalist japonez, câștigător al unui un trofeu european.

Ono este o figură emblematică în Japonia. El a jucat în echipa lui Feyenoord Rotterdam, care a triumfat în finala Cupei UEFA din 2002 împotriva Borussia Dortmund. Acest moment reprezintă apogeul unei perioade de patru ani petrecuți de către japonez la clubul din Olanda.

La sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, Shinji Ono s-a numărat printre pionierii fotbaliști japonezi care au făcut pasul spre Europa. El a fost însoțit de Hidetoshi Nakata și Kazuyoshi Miura.

Poreclit „Geniul”, Ono a jucat în 56 de meciuri pentru echipa națională a Japoniei. În plus, el se poate lăuda cu participarea la trei Cupe Mondiale, ajungând până în optimile de finală la turneul din anul 2002.

Titrat drept cel mai bun jucător asiatic în 2000, Shinji Ono și-a desfășurat cariera și în cluburi din Germania și Australia. În 2013, a obținut titlul de campion local cu echipa Western Sydney Wanderers din Australia.

Ono a adăugat la palmaresul său și titlul de campion al Japoniei, alături de victoria în Liga Campionilor Asiei cu echipa Urawa Red Diamond. El a contribuit și la triumful echipei naționale a Japoniei în Cupa Asiei pe Națiuni în 2000.

Duminică, Shinji Ono a jucat ultimul său meci în carieră purtând tricoul echipei Hokkaido Consadole Sapporo. Din păcate, echipa sa a suferit o înfrângere, cu scorul de 0-2, în fața echipei Urawa, în ultima etapă a campionatului japonez.

Mesajul de retragere al sportivului, după meciul de duminică

„A fost un timp scurt, cu 20 de minute pe teren, dar simt că am putut arăta de ce sunt capabil”, a declarat Ono la ceremonia de după meci, care a inclus mesaje video de la fostul coechipier de la Feyenoord, Robin van Persie, și de la fostul mijlocaș japonez Junichi Inamoto.

„Vreau, de asemenea, să îi transmit câteva cuvinte mamei mele, care s-a stins din viață pe 17 octombrie. Îți mulțumesc că m-ai născut și că m-ai lăsat să cunosc acest lucru minunat numit fotbal”, a mărturisit fotbalistul, potrivit kyodonews.net.