Paradoxul Seychelles, un arhipelag african care are o populație totală de 95.000, renumit în întreaga lume pentru frumusețea mării și a plajelor sale, nu poate fi încă explicat. Seychelles a reușit să vaccineze deja 60% din populație cu ambele doze. Dar infectările cu Covid continuă să crească.

De vină se pare că ar fi vaccinul Sinopharm chinezesc și afluxul de turiști ajunși aici. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că eșecul vaccinării nu poate fi determinat fără o evaluare detaliată a situației

Kate O’Brien, șefa departamentului de imunizare, vaccinuri și produse biologice al OMS, afirmă că organizația este în comunicare directă cu Seychelles. Și că se va face o analiză privind tulpinile virusului și severitatea cazurilor.

Locul unde numărul cazurilor s-a dublat

Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor active s-a dublat de săptămâna trecută, la 2.486 de persoane, iar 37% dintre aceste persoane au primit deja două doze de vaccin. Cazurile sunt în creștere și în Maldive, o altă insulă din Oceanul Indian, o destinație turistică foarte populară.

În Seychelles, vaccinurile de la Sinopharm au fost administrate la 57% dintre cei care vaccinați și cu rapelul. Restul populației a fost vaccinată cu Covishield, un vaccin produs în India sub licență de la AstraZeneca Plc.

Din 8 mai, nicio persoană infectată cu Covid care s-a vaccinat nu a murit, a anunțat ministrul Afacerilor Externe. Arhipelagul din Oceanul Indian, cu o populație de circa 98.000 de persoane, este dependent de turism.

De aceea, s-a grăbit să înceapă vaccinările încă din ianuarie, folosind vaccniri chinezești donate de Emiratele Arabe Unite. De atunci, a mai procurat și altele, precum cele Covishield. Cu toate acestea, varianta B.1.351, identificată pentru prima dată în Africa de Sud la sfârșitul anului trecut, a fost depistată în Seychelles încă din februarie.

Africa de Sud nu mai utilizează aceste vaccinuri

Vaccinul AstraZeneca părea a fi mai puțin eficient împotriva acestei variante, conform unui studiu, iar Africa de Sud a oprit planurile de utilizare a acestor vaccinuri. Și în Maldive s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infectare. Țara are cele mai multe cazuri noi la 100.000 de persoane în ultimele cinci, șapte și 14 zile. Cazurile active au crescut de la 4.978 la 9.423, pe 9 mai.

Până pe 8 mai, peste 300.000 de persoane din Maldive primiseră cel puțin o doză de vaccin și 35% din populație primise două doze. Țara folosește Sinopharm și Covishield.