Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, a anunțat că a făcut sesizare la DNA pentru abuzurile grosolane pe care le-a făcut Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării în primăria pe care o conduce.

Mai mult decât atât, Misăilă a declarat marți că a depus sesizarea la DNA inclusiv pe numele ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, cunoscut și ca ministrul Grindă, pe care îl acuză că a folosit instituția în scopul unor răfuieli personale.

Astfel, confictul dintre Cristi Misăilă și Ion Ștefan este mai vechi și pleacă de la impozitul pe casa pe care o deţine ministrul în localitatea condusă de edil.

Sunt deja de notorietate discuțiile despre cum ministrul Ion Ștefan a declarat în acte o suprafață mai mică pentru casa pe care o deține, pentru a eluda obligațiile fiscale.

Datorii prescrise

“Domnul ministru a achitat o sumă de 8.294 lei, reprezentând debitul pentru ultimii 5 ani, şi penalităţi de aproximativ 6250 lei. Trebuie spus că avea obligaţia de a plăti impozitul încă din 2003. Colegii mei au calculat un alt impozit care nu a mai fost plătit, pentru că s-a prescris, de peste 18.000 lei fără penalităţi.

Din declaraţiile familiei Ştefan a rezultat o casă cu suprafaţă de 524 mp. Spun din declaraţii deoarece dumnealor refuză verificarea în teren a imobilului.

Practic, toată verificarea inspectorilor din cadrul Corpului de Control al primăriei Focşani s-a făcut doar pe baza documentelor puse la dispoziţie de familia Ştefan.

Mai are oricum de achitat o taxă de regularizare pentru autorizaţia de construire din 2000 şi o taxă la Inspectoratul de Stat în Construcţii”, a declarat primarul la Antena 3.

Controale abuzive

“Trebuie spus că ministerul lucrărilor publice nu are o HG privind organizarea şi funcţionarea sa. Deci Corpul de Control funcţionează ilegal, ceea ce înseamnă că toate controalele au fost abuzive.

Au suspendat plăţile, nu au tăiat bani. Noi nu ne-am abătut de la transmiterea corectă a datelor către minister. Am făcut deja notificările către minister pentru că ne-au fost suspendate plăţile şi am făcut sesizare şi la DNA pentru abuzurile grosolane pe care le-a făcut Corpul de Control.

Azi am făcut sesizarea pe numele dlui ministru. Asta pentru că aceste controale s-au făcut fără un ordin de ministru şi fără un proces verbal de control, cum prevăd normele”, a mai spus primarul.

Cunoștință veche a DNA

Trebuie precizat faptul că ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a mai fost audiat la sediul DNA, structura centrală, de către procurori, la finele lui ianuarie 2020.

Totul a plecat de la o investiție de 12 milioane de euro în Satu Mare – ministrul i-a spus premierului Orban, în ședința de Guvern, că ar fi vorba de un spital, dar, era de fapt o bibliotecă.

Ministrul Ion Ștefan a declarat însă că s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă, pentru a se pune la dispoziţia organelor de anchetă.

”Sunt un ministru care nu pot fi acuzat şi nu vreau să accept să fiu acuzat vreodată de corupţie, într-un fel sau altul”, a declarat el, la vremea respectivă