Rusia a „irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale” în timpul războiului din Ucraina și probabil că va rămâne fără potențial ofensiv până la sfârșitul primăverii, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov într-un interviu pentru USA Today publicat pe 5 martie.

Rusia va fi lipsită de resurse

Budanov a prezis că nici economia și nici complexul militar industrial intern nu vor putea ajuta Rusia, iar aceasta va fi lipsită de resurse pentru a purta un război împotriva Ucrainei dacă „nu-și va atinge obiectivele în această primăvară”.

Șeful serviciilor de informații nu a dat mai multe detalii despre ariile de război specifice ale Moscovei în următoarele săptămâni.

Budanov a declarat că „o bătălie decisivă” va avea loc în această primăvară și a prezis că „această bătălie va fi ultima înainte de încheierea acestui război”, a relatat USA Today, transmite The Kyiv Independent.

Rusia și-a intensificat operațiunile ofensive la sfârșitul lunii ianuarie, când a început să lanseze atacuri pe scară largă împotriva liniilor ucrainene din Donbas, concentrându-se asupra sectoarelor din apropiere de Vuhledar, în sudul regiunii Donețk, și de Lyman, în nord.

Doar în jurul Bahmut forțele rusești au făcut progrese semnificative de la începutul noului an, acestea fiind efectuate în principal de trupele organizației paramilitare Wagner și cu pierderi foarte mari raportate.

Armata rusă a rămas fără muniție

De asemenea, ministerul britanic al Apărării a anunțat că rezerviştii ruşi folosesc probabil lopeţi în lupta corp la corp în Ucraina, din cauza lipsei de muniţie.

În februarie, rezerviştii au povestit că li s-a ordonat să atace o ţintă ucraineană folosind doar “arme de foc şi lopeţi”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Lopeţile folosite de forțele rusești sunt model MPL-50.

“Folosirea ca armă a lopeţilor evidenţiază luptele brutale şi low-tech care au ajuns să caracterizeze o mare parte a războiului”, a menţionat ministerul.

În comunicatul transmis de Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că unu dintre rezervişti a spus că nu era pregătit nici fizic şi nici psihic pentru a lupta.

“Dovezi recente arată o creştere a numărului luptelor corp la corp”, a arătat ministerul britanic al Apărării, potrivit BBC.