„Nu vor mai fi bani anul viitor”, a declarat omul de afaceri rus Oleg Deripaska, cu ocazia Forumului Economic Krasnoyarsk, din Siberia. „Vom avea nevoie de investitori străini”, a avertizat el, conform site-ului Newsweek.

Comentariile lui Deripaska sunt printre cele mai dure declaraţii ale unui om de afaceri rus, în condiţiile în care guvernul încearcă să liniștească marile companii, după ce a încheiat anul trecut cu un deficit fiscal record şi cu un buget pe minus la începutul anului 2023. Magnatul rus era considerat de Forbes drept cea mai bogată persoană din Rusia și a noua cea mai bogată persoană din lume, în 2008, înainte de criza financiară. Averea sa era estimată anul trecut la 3,2 miliarde de dolari.

Capitalismul de stat nu este o opțiune

Deripaska a mai spus că așa numita construire a „capitalismului de stat nu este o opțiune” și a avertizat asupra presiunii „serioase” puse asupra Rusiei în urma sancțiunilor.

Rusia ar trebui să continue să dezvolte economia de piaţă”, a spus el. „Un investitor străin se va uita la modul în care un investitor rus face bani şi la condiţiile care există pe piaţă”, a mai declarat el.

Potrivit lui Deripaska, țările care se laudă cu „resurse serioase” pot apărea ca posibili parteneri ai Rusiei. Dar, spune el, guvernul trebuie să se asigure că Rusia este atractivă pentru astfel de investitori, asigurând un climat de afaceri sigur, cu mai multă libertate economică şi concurenţă.

„Am crezut că suntem o ţară europeană”, a afirmat Deripaska. „Acum, pentru următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic,. Dacă regulile OMC nu se aplică antreprenorilor ruși, atunci va trebui să trecem la acorduri bilaterale. Vor fi probleme cu calculele, presiunea sancțiunilor va fi serioasă”, a avertizat el.

Poziția lui Deripaska pare să contrazică intențiile lui Putin

Poziția lui Deripaska pare să contrazică intențiile financiare ale președintelui rus Vladimir Putin, care, chiar înainte de Crăciun ,a declara că în țara sa „nu există restricții de finanțare”. „Țara și guvernul oferă tot ceea ce solicită armata”, a spus Putin.

Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a scăzut cu 2,2% în 2022, dar deficitul nu s-a apropiat de estimările liderilor mondiali, care susțineau că PIB-ul țării va scădea cu 10 sau 15%.

Chiar și în condițiile în care multe dintre cele mai mari economii ale lumii sunt îndreptate împotriva Rusiei, țara își păstrează accesul la piețe cu o populație de 4,5 miliarde de locuitori și care reprezintă 30 de trilioane de dolari din produsul intern brut global.