Schimburile comerciale s-au prăbușit între UE și Rusia

Deficitul comercial al Uniunii Europene cu Rusia a scăzut în decembrie la o treime din nivelul înregistrat înainte de războiul din Ucraina, în condițiile în care importurile de cărbune, gaze și petrol au scăzut, potrivit datelor furnizate vineri de agenția de statistică a blocului comunitar, Eurostat, transmite Reuters.

Europa a încercat să se debaraseze de gazul și petrolul rusesc și să găsească surse alternative pentru nevoile sale de energie după ce Moscova a întrerupt livrările prin conducte către UE în urma invaziei din Ucraina. De asemenea, UE a impus o interdicție asupra importurilor de țiței rusesc pe mare începând cu 5 decembrie.

Deficitul comercial al UE cu Rusia a fost de 6,0 miliarde de euro în decembrie 2022, o treime din deficitul de 18,2 miliarde de euro raportat în martie anul trecut, când schimburile comerciale dintre cei doi parteneri au atins un nivel maxim.

Efectele s-au văzut mai ales în ultimele luni

Eurostat a precizat că comerțul cu Rusia a încetinit după ce UE a impus restricții la import și export pentru mai multe produse în urma invaziei din Ucraina.

„Efectele acestor măsuri au fost deosebit de vizibile în ultimele luni”, a precizat agenția de statistică.

Cota Rusiei în importurile UE din afara blocului a scăzut de la 9,5% în februarie 2022, la 4,3% în decembrie. În aceeași perioadă, exporturile UE către Rusia au scăzut la 2,0%, de la 4,0%, se arată în raportul Eurostat.

Printre principalele bunuri comercializate între Rusia și UE se numără cărbunele, gazele naturale, îngrășămintele, petrolul, fierul și oțelul, a precizat agenția.

Ponderea Rusiei în importurile de cărbune ale Europei a scăzut la 22% în 2022, de la 45% cu un an înainte. În ceea ce privește gazele naturale, ponderea importurilor Rusiei a scăzut la 21% anul trecut, de la 36% în 2021, în timp ce importurile de petrol au scăzut la 21%, de la 28% în 2021.

Un raport Eurostat publicat luna trecută a arătat că, în al doilea trimestru din 2022, Statele Unite au depășit Rusia, devenind cel mai mare partener al UE în ceea ce privește transportul maritim de marfă.

Importurile de gaz lichefiat, cărbune și țiței de pe coasta de est a SUA au crescut cu 87,7%, 85,4%, respectiv 64,6% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu același trimestru din 2021, se mai arată în raportul Eurostat.