Moratoriul impus de a 45-a Adunare Națională asupra unor acțiuni ale guvernului lui Boiko Borisov a oprit procesul de încheiere a unor anexe la contractele de concesiune cu prețuri mai mici.

Vor fi verificate contractele de concesiune pentru plaje, precum și toate achizițiile publice încheiate din 2017

Hotelierii de pe litoral s-au plâns recent că unii concesionari îi presează să plătească în avans pentru umbrele, până la sfârșitul lunii mai. Au impus prețuri ridicate, fără a fi clar câți oaspeți vor avea hotelurile. “Vom putea negocia umbrele și șezlonguri ieftine până la începutul sezonului activ de vară”, a asigurat Baltova.

Ministrul interimar al Turismului a mai spus că vor fi verificate contractele de concesiune pentru plaje, precum și toate achizițiile publice încheiate din 2017. Ministrul estimează o creștere a turismului cu până la 100% în această vară, comparativ cu cea precedentă.

Astăzi (joi – n.red.), Baltova se întâlnește cu peste 40 de organizații din sector pentru a discuta despre cele mai urgente măsuri care trebuie luate pentru a salva sezonul și pentru a sprijini afacerea, potrivit Sega.

Scădere cu 80% a industriei de profil din Bulgaria în 2020, din cauza pandemiei

Anul trecut a fost prima vară în condiții de coronavirus și apoi industria a raportat o scădere cu 80% față de 2019. Misiuni diplomatice intense sunt pregătite pe două dintre cele mai mari piețe ale Bulgariei – Rusia și Germania, a informat Baltova. Potrivit acesteia, zborurile turistice către Bulgaria vor fi curând mai frecvente, deoarece restricțiile impuse de o serie de țări vor cădea.

“Aeroporturile din Burgas și Varna raportează deja 4 zboruri pe zi. Sunt în principal din Polonia, dar există și din Luxemburg și Estonia, unde ajung cetățeni din alte țări”, a adăugat Baltova. Ea a cerut ca industria să fie din nou activă și să transmită semnale pozitive – că măsurile antiepidemice sunt respectate și că Bulgaria este sigură pentru turism.

Costuri reduse pentru turiştii străini: „Testele pentru copiii sub 16 ani vor fi și ele eliminate”

Ministrul Turismului a mai declarat că, în limita bugetului, va fi realizată o publicitatea activă a Bulgariei pe 18 piețe țintă, de unde se așteptă turiști. Una dintre măsurile de înlesnire a sezonului turistic este deja realitate – copiilor până în 5 ani care intră în Bulgari nu li se va cere un test PCR negativ.

“Testele pentru copiii sub 16 ani vor fi și ele eliminate, ceea ce va reduce semnificativ costurile pentru turiștii străini”, a spus Baltova. Potrivit acesteia, unele hoteluri au anunțat, de asemenea, că vor suporta integral costurile turiștilor la prezentarea testelor negative pentru coronavirus. Urmează ca guvernul interimar să anunțe continuarea măsurilor existente și noi pentru susținerea afacerii, inclusiv din industria turismului, a spus Baltova.