În favoarea actului normativ au votat 92 de senatori şi unul a fost împotrivă.

Potrivit proiectului iniţiat de 16 parlamentari PNL, dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurării vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale Poliţiei rutiere.

Dispozitivele mobile (tip pistol) destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei rutiere, mai prevede proiectul.

"Prin cadrul normativ (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), cât şi prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor Poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite. (…) Aceste modificări au scopul principal de a readuce OUG 195/2002 la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto", se arată în expunea de motive a actului normativ.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camera Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Conform unei propuneri legislative care a trecut de Comisia juridică a Senatului, aparatele radar ar putea fi amplasate doar pe maşinile de Poliţie inscripţionate. Parlamentarii vor să modifice o ordonanţă de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice, care să ducă la o atenţie mai mare pentru prevenirea evenimentelor rutiere nedorite.

În expunerea de motive se arată că, prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere, nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite.

În ceea ce priveşte noile radare pistol cu laser, acestea ar urma să fie folosite la o distanţă maximă de 10 metri de maşinile de Poliţie.

Dacă modificările vor trece, s-ar putea ca vacanţa de vară să îi prindă deja pe conducătorii auto cu reguli noi în trafic.


Te-ar putea interesa și: