Dacă nu mai înveţi lucruri noi la actualul loc de muncă, nu eşti motivat financiar, nu ai timp pentru viaţa personală, iar relaţia cu şeful este defectuoasă, să ştii că a venit momentul schimbării.

Alte semne care-ţi indică faptul că trebuie să-ţi schimbi jobul sunt atunci când mediul de lucru este unul toxic în care predomină tensiunea şi emoţiile negative sau când realizezi că nu te mai îndrepţi cu plăcere dimineaţa spre locul de muncă, consideră  Larisa Condriuc, branch manager la Manpower Professional.

 

Ce faci atunci când depistezi aceste semne la propriul job?

“Trebuie să-ţi creezi alternative, adică trebuie să începi să te repoziţionezi în piaţă, exact ca un produs. Trebuie sa îţi faci un soi de mix de marketing personal”, susţine Mădălina Popescu, director general la Pluri Consultants. 

 “Primul pas pe care îl poţi face este să vezi dacă ai posibilitatea să faci o schimbare în cadrul aceleiaşi organizaţii. Dacă această variantă nu există, te vei orienta în afara organizaţiei”, susţine Larisa Condriuc.
Trebuie să-ţi analizezi cât mai realist poziţia şi accesibilitatea la jobul dorit. “Asta presupune să te pui la curent cu piaţa muncii, eventual să beneficiezi de sprijinul unui consultant pentru a-ţi stabili un plan de acţiune pe care să îl urmezi. În acest interval, e important sa îţi îndeplineşti obligaţiile la job-ul actual şi să păstrezi confidenţialitatea legat de interesul tău pentru o schimbare”, a mai spus ea.

“Nu creezi distorsiuni in organizaţie, îţi îndeplineşti sarcinile de serviciu în continuare  bine, dar în acelaşi timp începi să studiezi piaţa şi să îţi cauţi altceva”, susţine Daniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions.

Ce faci dacă nu poţi sa-ţi schimbi actualul job?

În situaţia în care ai decis să rămâi la jobul pe care-l deteşti până când îţi găseşti unul nou, trebuie să-ţi faci situaţia suportabilă, să gândeşti pozitiv.

“Controlează-ţi emoţiile, reprimă-ţi comportamentele negative, primul care pierde din cauza lor eşti chiar tu, se întorc şi te lovesc ca un bumerang. Apucă-te de un proiect nou, cufundă-te în muncă, relaţionează cât mai mult cu echipa din care faci parte, sau du-te la un curs”, a spus Mădălina Popescu. De asemenea, trebuie să încerci să nu stârneşti tu situaţii conflictuale şi să eviţi să te laşi pradă depresiei, să zaci nepăstor pentru că vei creea astfel premisele unei concedieri absolut corecte.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a găsi acum un job?

-Să fii foarte bun în ceea ce faci, mai bun ca mulţi alţii.
-Să nu ai pretenţii salariale exagerate.
-Să ai o abordare flexibilă a orarului de muncă ( adică să nu rupi uşa la 6.00 spunând că în contractul tău scrie opt ore pe zi).
-Să fii capabil să cauţi activ, foate susţinut noul job (să accesezi canale oficiale, neoficiale, ascunse).