Semnele care vă arată că peștele este stricat! Cu siguranță, unul dintre cei mai sănătoși pești este somonul. Consumul regulat de somon poate reduce riscul apariției unor boli de inimă, poate sprijini sănătatea oaselor, previne pierderea masei musculare și contribuie la pierderea în greutate, conform TasteofHome.

În cazuri mai grave, un somon stricat ne poate duce direct la spital

Acest pește este o alegere excelentă dacă vrem o cină ușoară acasă. Somonul proaspăt este plin de nutrienți, dar aceștia se estompează pe măsură ce peștele se alterează. Mai mult, somonul stricat vă poate îmbolnăvi!

Somonul alterat poate provoca toxiinfecții alimentare, care duc la simptome precum greață, dureri abdominale, diaree, febră, oboseală. În cazuri mai grave, un pește stricat ne poate duce direct la camera de gardă a spitalului. Pentru a evita aceste probleme care ne periclitează sănătatea este important să știm dacă peștele mai este bun de consumat și, la fel de important, cum ar trebui depozitat.

Simțurile olfactive, cel mai bun indicator că e bun de aruncat

Cu excepția cazului în care intenționați să consumați peștele în una-două zile, ar trebui să congelați întotdeauna somonul, astfel încât să-și păstreze aroma, textura și valoarea nutritivă. Din păcate, atunci când somonul este ținut la frigider, și nu este congelat, se poate altera în decurs de una sau două zile. Conform USDA, când somonul este congelat, poate dura până la opt luni.

Miros puternic de amoniac, textură moale

Dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la cumpărare, există câteva semne destul de evidente care indică faptul că somonul nu mai este proaspăt. Un file de somon alterat poate avea un miros de amoniac, poate avea o textură foarte moale și o nuanță decolorată pe carne. Odată gătit, somonul rezistă până la patru zile, dacă este ținut în frigider, într-un recipient rezistent la umiditate.

După patru zile, căutați semne de alterare precum mirosul de acru și textura moale. Rețineți: un somon proaspăt are culoarea roz sau portocaliu, are o textură fermă și este marcat cu linii albe, distincte.

Orice pete întunecate sau decolorate sunt indicii de alterare, la fel ca un reziduu alb-lăptătos pe file. Dacă ați cumpărat somon întreg, uitați-vă la ochi. Ar trebui să fie luminoși și ușor bombați. Dacă sunt scufundați sau închiși la culoare, somonul este vechi.

Beneficiile somonului

O cantitate de 100 -150 gr de somon poate oferi organismului peste 90% din necesarul zilnic de vitamina D. Cercetări de dată recentă sugerează că acizii grași Omega-3, precum cei din peștele gras, așa cum este somonul, pot avea un rol major în lupta împotriva aterosclerozei. Potrivit unor noi cercetări, acizii Omega-3 din somon ar putea fi cheia unui risc mai mic de afecțiuni cardiace.

somon
SURSA FOTO: Dreamstime

Somonul este anti-inflamator

Publicat în ”The Journal of Clinical Investigation”, un studiu recent a descoperit că acizii grași Omega-3 formează molecule care activează un receptor ce poate fi extrem de important pentru oprirea procesului de inflamație, ajutând astfel la combaterea bolii.

Deși oamenii de știință nu pot spune cu certitudine dacă un consum mai mare de acizi grași Omega-3 protejează de ateroscleroză, proprietățile lor anti-inflamatorii au fost asociate cu numeroase alte beneficii pentru sănătate, inclusiv cu o mai bună sănătate a creierului și cu reducerea durerilor articulare.