Fereşte-te întotdeauna de persoanele necunoscute care îţi propun să transferi banii lor prin conturile tale. În spatele acestei cerinţe se ascund, de cele mai multe ori, afaceri ilegale şi periculoase pentru care poţi ajunge să răspunzi şi tu în faţa legii, chiar dacă eşti un simplu cărăuş de bani sau “money mule”, atrage atenția ING.

”Cărăuș de bani”

În traducere directă un “cărăuş de bani” este o persoană care transferă o sumă de bani dobândită în mod ilegal, cu scopul de a ascunde beneficiarul real al banilor şi sursa lor. De cele mai multe ori banii sunt obţinuţi prin phising, malware, vânzări de bunuri fictive şi alte fraude.

Folosind această practică grupările de crimă organizată reuşesc să spele banii şi să le piardă urma în orice colţ al lumii. Dacă îi ajuţi, devii şi tu complice la activitatea lor ilegală.

Ţintele sunt ademenite de obicei cu anunţuri online şi e-mailuri care oferă locuri de muncă sau colaborări avantajoase. Infractorii pot chiar să copieze site-ul unei companii adevărate cu o adresă web similară pentru a câştiga mai multă încredere.

Ulterior, persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiţi în conturile lor către alte persoane din ţară sau din străinătate şi, pentru asta, sunt răsplătiţi cu o micuţă parte din suma transferată.

Sfaturi pentru a evita necazurile

ING dă și câteva sfaturi, pentru a îi ajuta pe cei ce posedă un card bancar să nu intre în necazuri:

  • Când o propunere de colaborare sună PREA BINE ca să fie adevărată cel mai probabil NU ESTE!
  • Banii obţinuţi prea uşor sunt bani periculoşi.
  • Ai grijă la ofertele nesolicitate şi la cele care promit CÂŞTIGURI RAPIDE. Rişti să susţii un întreg lanţ de infracţiuni!
  • Atenţie la mesajele nesolicitate pe e-mail sau în social media prin care ţi se oferă câştiguri facile, mai ales când mesajele sunt greu de înţeles şi cu greşeli gramaticale.
  • Ai grijă la oportunităţile de angajare care oferă venituri substanţiale cu un EFORT MINIM sau fără cerinţe minime de educaţie şi experienţă.
  • Dacă ai primit un e-mail suspect, NU îi răpunde şi NU accesa link-uri din conţinutul lui.
  • Verifică datele companiei care îţi face oferta de angajare, mai ales dacă este din străinătate.
  • Nu furniza datele tale bancare decât persoanelor în care ai încredere.
  • Crezi că ai putea fi un cărăuş de bani? Anunţă imediat POLIŢIA şi BANCA la care ai conturile!