Mai mult mirat decât supărat pe faptul că unii români par convinși că activitățile din țara noastră ale grupului francez sunt tot mai aproape de a fi mutate în alte zone geografice, șeful Automobile Dacia a explicat încă o dată de ce un astfel de viitor este puțin probabil. Conform lui Jerome Olive, care nu s-a sfiit să declare că este timpul „ca unii să nu mai delireze” pe această temă, cele două miliarde de euro investite de Renault până la începutul acestui an în România, la care doar în 2012 se adaugă încă 250 de milioane de euro, dovedesc că francezii au intenții serioase și că viitorul uzinei de la Mioveni este unul sigur cu condiția creșterii competitivității.
Noțiune tot mai des clamată de oficialii Renault, această continuă creștere a competitivității a devenit „esențială” odată cu intrarea industriei auto de pe întregul continent în criză de supracapacitate. Peste această criză se adaugă însă, în cazul Dacia, și lansarea producției la uzina Renault din Maroc, facilitate care asamblează tot modele Dacia. Conform lui Olive, acea uzină a fost însă gândită ca o capacitate adițională, necesară din simplul fapt că uzina de la Mioveni nu putea satisface cererea. De altfel, șeful Dacia declarase cu ceva timp în urmă pentru Capital că studiile Renault arată că uzinele bune sunt cele care produc maximum 60 de mașini pe oră și nu mai mult de cinci-șae modele. Prin urmare, atât timp cât la Mioveni se produc anual circa 350.000 de unități Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster și Logan MCV, fabrica se încadrează în normativele grupului.
Cu toate acestea, creșterea competitivității este absolut necesară pentru că, odată cu majorarea cadenței de asamblare la Tanger, în Maroc, coroborată cu scăderea pieței europene, oficialii Renault se vor afla în postura de a alege care dintre uzine va funcționa la capacitate maximă și care va fi nevoită să își reducă producția. „Dacă ați fi în locul Renault ce ați face?”, a întrebat retoric Jerome Olive în timpul conferinței de presă, adăugând că, în momentul de față, uzina de la Mioveni se află pe o poziție medie în cadrul grupului Renault în privința competitivității. Deocamdată, dezavantajele Marocului constau în lipsa unei rețele locale de furnizori, în costuri logistice mult mai mari și în inexistența unei tradiții în industria auto care să asigure uzinei de acolo angajați bine pregătiți.
Un punct important despre care oficialul Dacia a preferat să discute doar în termeni generali este infrastructura din România. Alegând să vadă partea plină a paharului și nu drumul plin de gropi dintre uzină și Pitești, Jerome Olive a declarat că atât timp cât AVAS a confirmat anul trecut că Renault și-a îndeplinit toate angajamentele din contractul de privatizare, iar Renault consideră că atât statul român cât și județul Argeș au făcut același lucru, nu există motive pentru reproșuri. Cu toate acestea șeful celui mai mare producător autohton de vehicule așteaptă ianuarie 2013, lună în care oficialitățile române au promis că drumul dintre Mioveni și Pitești va fi reparat. Asta pentru că și infrastructura este un element important în creșterea competitivității și poate conta mult în viitorul nu foarte îndepărtat.
Citește și:  Spectrul marocan sperie românii de la Dacia
Noua gamă Dacia transformă uzina din Mioveni