Secretul pentru a obține o friptură de porc fragedă. Mihaela Bilic a dezvăluit chiar ea rețeta

Friptura de porc pe gratar este una dintre preferatele românilor. Ea se mănâncă în orice moment al anului, dar mai ales acum, în perioada sărbătorilor de iarnă ocupă un loc de cinste în meniul de Crăciun sau de Revelion. Este un preparat recomandat inclusiv de nutriționiști celebri. Unul dintre ei este Mihaela Bilic. Acesta a dezvăluit care este secretul pentru cea mai delicioasă friptură fragedă de porc.

Așa cum a arătat Bilic, carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime.

„De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit. Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne: mușchiul conține 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costița până la 45%”, a spus ea.

Secretul pentru a obține o friptură fragedă

Mihaela Bilic a susținut că, spre deosebire de carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun.

„E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii. Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti.

Concluzia, dacă mai era nevoie, e simplă: porcul e „frate” nu doar cu românul, cu omul în general. Iar la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Secretul pentru a obține o friptură de porc fragedă. Care este rețeta

Ingredientele pentru această rețetă:

1 kg carne de porc, de preferat mușchi;  sare, piper, condimente carne porc;  o jumătate pahar vin roșu

Modul de preparare:

Porționăm carnea potrivit, nici prea subțire, dar nici groasă, apoi o condimentăm cu sare , piper, condimente, și o frigem pe grătarul încins (sau pe grill). Din când în când este recomandat să o stropim cu vin roșu. Trebuie să fie făcută pe ambele părți.

Secretul pentru a obține o friptură de porc fragedă. Mihaela Bilic a dezvăluit chiar ea rețeta