Site-ul retete-usoare.info oferă o rețetă foarte simplă pentru checul de Crăciun. Sunt patru părți importante care trebuie respectate în procesul de preparare: aluatul, umplutura, glazura și decorațiunea.

Totodată, această rețetă are la bază stafide și fructe confiate, deci cei care doresc să se abțină de la ciocolată de Crăciun pot opta pentru această alegere.

În ceea ce privește lista ingredientelor, pentru prepararea aluatului este nevoie de următoarele:

-2 pahare de făină de grâu (260g);

-un praf de sare;

-1 lingură de praf de copt (12g);

-3 ouă;

-225 g de zahăr;

-1/2 cană de ulei (120 ml);

-1 pahar de lapte (240 ml);

-1 lingură de esență sau extract de vanilie.

Pentru umplutură va fi nevoie de următoarele ingrediente:

-1 măr mediu;

-coajă rasă de la 1 lămâie;

-1/2 linguriță de suc de lămâie;

-50 g de stafide;

-50 g de fructe confiate;

-30 g de nuci;

-1 lingură de făină de grâu.

Mod de prepare pentru checul de Crăciun

Pentru glazură, sursa citată spune că este nevoie de 3/4 pahar de zahăr pudră (100 g) și lapte după gust, iar pentru decorare, veți avea nevoie de fructe confiate, la fel după gust, dar și nuci.

Referitor la modul de preparare, potrivit sursei citate, într-un bol se amestecă făina cu praful de copt și sare, folosind un tel. Într-un alt bol se amestecă ouăle cu zahărul și uleiul timp de 2 minute. După ce trec cele două mnute se adaugă laptele treptat ș se amestecă.

Toate ingredientele lichide se toarnă apoi îl bolul cu făină și se pune și extractul de vanilie, apoi se amestecă până când compoziția devine omogenă și netedă.

Urmează apoi preparea umpluturii, cu ingredintele menționate anterior. Se taie merele în bucăți foarte mici și se curăță de semințe, apoi se adaugă coaja rasă de lămâie. Se amestecă cu o lingură, apoi se adaugă și stafidele, fructele confiate și nucile și se mai toarnă o lingură de făină peste, sau amidon de porumb și se amestecă în continuare.

Tava de copt se unge cu unt și cu făină, apoi se toarnă în ea 1/3 de amestecul în tavă. Se nivelează bine, apoi se adaugă primul strat de fructe, fiind distribuit uniform. Un alt strat de aluat se toarnă peste fructe, iar deasupra se adaugă umplutura rămasă, apoi aluatul rămas și se nivelează.

Checul se coace la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40-45 minute, iar după ce se scoate se lasă la răcit, iar într-un bol separat se adaugă zahărul pudră cu 2-3 linguri de lapte și se amestecă bine.

Cu acestă glazură se stropește checul, iar deasupra se presară fructele confiate și nucile mărunțite.