Tradiții si superstiții în Ajunul Crăciunului. Ce este total interzis să faci: Va zbura norocul din casă

Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului. Unul dintre obiceiuri este ca cei care colindă să meargă din casă în casă pentru a le aduce bucurie oamenilor. În seara de Ajun, în pragul casei este așezat un vas cu grâu, peste care trec colindătorii. În zilele următoare, grâul este dat animalelor, pentru a avea spor, ca și colindătorii.

Se spune că în noaptea de Ajun este interzis să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor. Tot în Ajun de Crăciun, se spune că cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

Există și alte superstiții legate de noaptea de Crăciun. Este indicat să nu deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă. Pentru a avea noroc, în timpul vieții, este bine să nu se mănânce nimic în ajun de Crăciun.

Tradiții si superstiții în Ajunul Crăciunului. Ce este total interzis să faci

Pentru Ajunul Crăciunului gospodarii își strâng de prin sat toate lucrurile care le aveau date cu împrumut, pentru ca sfintele sărbători să le găsească acasă, căci altfel, se crede că ele vor plânge și că proprietarii vor avea pagubă tot anul.

Tot de Ajun, coșurile se mătură și funinginea se aruncă prin vie, ca vara să încarce via cu struguri, după cum a fost încărcat coșul cu funingine. Alții pun această funingine la rădăcina pomilor, ca să se încarce pomii de poame; alții o aruncă pe sub pomi și pe straturile de legume, ca să nu facă viermi și mai ales ca puricii să nu mănânce verdeața și rodul. Cenușa se dă afară în această zi, numai după ce se dă de pomană sare și ceapă. Unele gospodine păstrează această cenușă, pe care o strâng de pe vatră pe nemâncate și o amestecă cu gunoiul ce-l strâng din casă, iar primăvara, când sădesc straturile pentru semănături, presară cenușa și gunoiul peste ele.

Tradiții si superstiții în Ajunul Crăciunului. Ce trebuie să facă fetele nemăritate

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit. Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor. În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul.

Fetele nemăritate, în unele locuri. păstrează obiceiul de a ține post negru pentru a-și putea visa ursitul. În alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

În Ajunul Crăciunului, oamenii își împodobesc casele cu vâsc ca simbol al bucuriei și pentru pacea sufletească. Cei care vor avea vâsc în casele lor în Ajunul Crăciunului vor fi lipsiţi de ghinion în anul ce stă să înceapă.

Tradiții si superstiții în Ajunul Crăciunului. Ce este interzis să faci