Norica Nicolai (ALDE) a declarat, joi, la Antena 3, că alegerea Laurei Codruţa Kovesi de către Consiliul Uniunii Europene în funcția de procuror-șef european este doar rezultatul unui joc de interese între Franța și Germania.

„Într-o instituție pe care Uniunea Europeană a conceput-o ca perfect depolitizată și faptul că acești procurori și-au depus candidaturile în nume propriu, fără susținerea niciunui Guvern.. asta dovedea că se dorea o formulă independentă, care să fie bazată pe meritocrație. Dar meritocrația la Bruxelles este cam ca meritocraţia la București, adică mediocră. Și profesional pot spune lucrul acesta despre doamna Kovesi, văzând mapa profesională a doamnei, începând cu media de absolvire și cu cei 4% plagiat, că de fapt despre tipul este de furt este vorba de astăzi. Am mai văzut şi unul care-şi falsificase diploma şi-a ajuns mare director.

Doamna Kovesi e rodul unui joc de interese între Franța și Germania. Preşedintele Macron, probabil la influenţa domnului Cioloş, care ştia bine ce spune, pentru că va servi interesele Franţei, care e noua mare competitoare, aşteptând exit-ul doamnei Merkel, să domine Europa… Şi slavă Domnului că această funcție nu va fi una de mare impact. Se va referi numai la infracțiunile care vizează interesele financiare ale Uniunii.

Să nu uităm că în fiecare stat membru există un procuror delegat, să nu uităm că în toată urmărirea penală și jurisdicția va urmări legislația statului membru, pentru că noi nu avem un sistem unificat de drept european. Doamna Kovesi va face probabil ceva administrație, dar pe bani mulți. Lucrurile constituie o vulnerabilitate pentru actuala formulă. Nu trebuie să ignorăm faptul că actualul preşedinte al Comisiei a fost votată cu un număr foarte foarte redus de voturi pentru. Şi acolo a fost un „deal” (înţelegere – n.red.) politic clar între Partidul Popular European şi socialişti, din păcate. Este o formă de vulnerabilizare a Uniunii Europene”, a spus Norica Nicolai.